Global skala

Kom hurtigt i gang
 • Få ugens øvelse

  Vi udsender hver uge en øvelse, der kan bringe bevægelse ind i din undervisning. Brug den til inspiration og påmindelse om bevægelsen. Abonner her helt gratis!

  Ugens Øvelse
 • Brug vores gratis øvelsesdatabase

  Dyk ned i øvelsesdatabasen og find mere end 150 konkrete øvelsesforslag til alle klassetrin og fag. Mange af dem har en lille introfilm og arbejdsark.

  Øvelsesdatabase
 • Book et kursus

  Kom på kursus i bevægelse i undervisningen. Boost den fælles mission og få lette værktøjer til at lykkes med bevægelsen! Læs mere om vores kursustilbud!

  Bevægelse i undervisningen

Kort med landenavne printes fra Øvelsesdatabasen eller produceres med hjælp fra eleverne. Kortene placeres rundt omkring på skolen i en afstand til jeres klasse, der står mål med, hvor lang væk landet (eller landets kontinent) ligger fra Danmark.

Eleverne deles ind i grupper af ca. fem personer, og hver gruppe skal have et sjippetov og klemmer.

På holdet er der ”holdere” og ”hentere ”. To holder sjippetovet ud. I den ene ende af tovet placeres lav-indkomst-lande og i den anden ende høj-indkomst-lande. Imellem ligger lavere og højere mellemindkomstlande.

Resten af holdet løber ud og henter kort med et landenavne og placerer dem på sjippetovet med klemmer. Når man har hentet, bytter man med dem, som holder tovet, så alle når både at holde og hente.

Når alle kort er hentet, holdes alle sjippetove op under hinanden, og rækkefølgen sammenlignes. Tovene kan også lægges ned på gulvet, hvis der er plads til det.

Lav gerne flere runder med forskellige opgaver: Landets størrelse, placering i klimazoner, befolkningstæthed, import/export, u-landsbistand osv.

Variationer

Lav øvelsen, hvor eleverne selv agerer som det land eller det fænomen, de er, og placerer sig på en skala.

Øvelsen kan laves i mange fag, fx kan eleverne i historie placere historiekanon på en tidslinje, eller I kan arbejde med temperaturskalaer, grundstoffer eller syrer-baser.

Brug FN-forbundets interaktive hjemmeside www.globalis.dk med tal og interaktive kort, for at finde inspiration til andre skalaer, I kan arbejde med.

 

Download hele øvelsen som pdf her.