Alt afhængig af hvilken form for orienteringsløb man vælger, er der forskelligt udstyr. Grundlæggende udstyr for løberne er et kort med posterne indtegnet og evt. et kompas eller en GPS. Læreren skal bruge synlige poster (flag, laminerede kort eller lignende) og eventuelt tidtagningsudstyr.
Orienteringsløb kan fungere både som holdaktivitet og for enkeltpersoner. Holdløb kræver samarbejde og sociale kompetencer, og størrelsen af hold kan justeres efter deltagerantallet.
KLASSISK O-LØB: Alle poster er indtegnet fra start, og man bruger kort og evt. kompas. Posterne skal besøges i nummereret rækkefølge, og start og mål er samme sted.
STJERNELØB: Efter hver post skal eleverne tilbage til start for at få oplyst næste post.
POINTLØB: Posterne giver forskellige point, som tælles sammen til sidst. Posterne langt væk kan eventuelt give flest point.
Andre tiltag
Hver post kan repræsentere et bogstav. Eleverne får så eksempelvis 25 minutter til at samle så mange bogstaver som muligt og til slut 5 minutter til at danne det længst mulige ord af de bogstaver, de har fundet.
Eleverne skal finde steder, der er vist på nogle billeder.
Posterne kan være fysiske udfordringer eller opgaver, og kan evt. tage omgivelserne i brug (klatre i træer, løbe på bakker, osv.).
Regler/råd
Husk tilladelse til at benytte terrænet. I åbne statsskove og private skove skal man anmeldeankomst til skovridderen eller ejeren senest 14 dage før løbet.
Gode afmærkninger af posterne som kan ses fra flere sider.