Forside/Nyheder/Fuld smæk på Idrætslærernes Forum

IdrætsfagetNyheder

6. oktober 2023

Fuld smæk på Idrætslærernes Forum

Det årlige højdepunkt for idrætslærere bød på alt fra judo og “Hestekræfter på skoleskemaet” til inddragelse af vandsport i undervisningen og info om vejledningsfasen for prøven i idræt.

Fuld smæk på Idrætslærernes Forum

215 friske idrætslærere har netop været samlet i Ringsted Sportscenter til to dage med et smækfuldt program til Idrætslærernes Forum 2023 – inspirationsdage, som idrætslærere fra hele landet har set frem til længe. Den første time bød traditionen tro på fælles åbning med energiske danse og lege – i år orkestreret af Trine og Heidi fra Gerlev Center for leg og bevægelse. Jeanette Hald fra Greve Privatskole var med for første gang og kom sveddryppende ud fra åbningsseancen.

– Selvom om jeg kender mange af legene i forvejen, så er det bare godt at blive mindet om på egen krop, hvad det kan, når man leger og danser sammen, sagde hun med et kæmpe smil.

Deltagerne havde på forhånd valgt sig ind på de mange workshops, som bød på alt fra praktiske af slagsen såsom ”Hestekræfter på skoleskemaet” og ”På røven i dans” til mere teoretiske som ”Vejledningsfasen frem mod prøven i idræt” og ”Inddragelse af vandsport og friluftsliv i idrætsundervisningen”.

Dansk Skoleidræt, som arrangerer Idrætslærernes Forum sammen med DIF og DGI, stod selv bag en del spændende workshops. Udviklingskonsulent Torben Hansen udsatte eksempelvis – i samarbejde med Esben Stilund Volshøj fra VIA – et hold idrætslærere for astronautundervisning i modulet ”Meningsfulde oplevelser i idrætsundervisningen i indskolingen”.

Aktiviteterne lagde vægt på det legende element ved at tilføre et narrativ, som i dette tilfælde var astronautskole. Astronauterne skulle blandt andet gennemføre en forhindringsbane på rullebræt, som bød på overraskelser med flyvende genstande fra oven, sammenstød med tykmåtte og ikke mindst fart. Workshoppen tog afsæt i et igangværende aktionsforskningsprojekt, som arbejder med at udvikle undervisningsmateriale, som kan vække, pirre og tilskynde meningsfulde oplevelser i idrætsundervisningen for skolens yngste børn.

Speed-bounce og alternative racerbiler
Ude på atletikstadion blev der hoppet, løbet og kastet, da Søren Kirketofte og Mikkel Hansen fra Dansk Atletik præsenterede en række finalediscipliner fra Skole OL. Aktiviteter, som er udviklet med henblik på at præstere i fællesskab som klasse frem for fokus på den enkeltes præstation. Her satte discipliner som speed-længdespring og speed-bounce fut under fødderne hos de engagerede idrætslærere, der heller ikke kunne sige sig fri for at blive fanget af konkurrenceelementet. Der blev også tid til gode refleksioner om elevernes forskellige bidrag i en svær sport samt optimal udnyttelse af faciliteter og tid, når man træner atletik.

Idrætslærer Louise Wagner Nielsen fra Roskilde Private Realskole var på sin skole i gang med at undervise eleverne i netop et atletikforløb, og havde stort udbytte af workshoppen.

– Det var sådan nogle gode og simple øvelser, som jeg helt klart skal hjem og bruge med det samme, fortalte hun.

I hal B drønede 18 idrætslærere rundt på møbelhunde. De der små træplader med fire hjul, som man normalvis transporterer uhåndterbare ting på ved flytninger. I dagens anledning var der dog hverken tale om flytninger eller skøre lege til en polterabend, men derimod om workshoppen ”Hestekræfter på skoleskemaet”.

Her gav Dansk Automobil Sports Union tips til at lave motorsport med et twist. Og det i form af baner markeret med farverige kegler, som deltagerne så kørte ræs på ved at skubbe hinanden rundt i de anderledes racerbiler. Et herligt syn, som med garanti vil få både fartglæde og masser af latter frem, hvis lærerne tager det med hjem til idrætstimerne. Rent fagligt har folkene bag idéen bygget materialet op om indholdsområdet kropsbasis og fysisk træning, så racerløbene blev suppleret med bl.a. planke- og maveøvelser, ligesom det også var en del af materialet, som kan fylde et 6-ugers forløb i idrætstimerne, at eleverne arbejder med nogle af FN’s verdensmål.

Læs meget mere om Idrætslærernes Forum på www.idrætslærernesforum.dk, hvor der også vil kunne findes slides fra de forskellige workshops.

Relaterede nyheder

Søgning