Forside/Nyheder/Internationalt projekt skal skabe glæde for skolebørn i Ukraine

Bevægelse i skoledagen

12. september 2023

Internationalt projekt skal skabe glæde for skolebørn i Ukraine

Active Sister Schools er et innovativt nyt projekt, der skal skabe sammenhold på tværs af skoleklasser i Ukraine, Danmark og Polen. Gennem bevægelse og sjove aktiviteter lærer eleverne om hinandens liv, kultur og omgivelser. Fra Danmark er 15 skoler landet over med i projektet.

børn holder i hånden

I februar 2022 ændrede skoledagen og hele livet sig markant for børn i Ukraine, da Rusland invaderede landet. Men på trods af krigen fortsætter hverdagen, og børnene går stadig i skole eller modtager online undervisning. Sammen med spændende partnere præsenterer Dansk Skoleidræt nu et nyt projekt på tværs af landegrænser, som skal udrulles i en virkelighed, hvor behovet for glæde og trivsel er større end nogensinde før.

Inspireret af pennevenner
Idéen til projektet er inspireret af det klassiske penneven-system, der i årtier har skabt stærke forbindelser og indsigter i børns hverdag på tværs af landegrænser. I den nye udgave er det dog ikke det skrevne ord, der er i fokus, men derimod bevægelse, leg, fællesskab, glæde og trivsel.

I Active Sister Schools skal hold dyste fra september til januar én gang om måneden i forskellige sjove lege med fællesskab, venskab og støtte som formål. De 15 hold består hver især af en klasse fra Danmark, en fra Polen og en fra Ukraine. Holdene mødes første gang online 15. september, hvor en udtrækningsceremoni med holddannelse finder sted. Eleverne fra de tre deltagende lande skal efterfølgende lære noget om hinanden, når de gennem månedlige udfordringer bliver klogere på fx hinandens kultur, traditioner, geografi.

– Projektet er opstået ud fra et ønske om at støtte de ukrainske skolebørn. At give dem en linje ud til resten af verden, selvom de måske modtager undervisning i et isoleret beskyttelsesrum eller hjemmefra, fordi deres skoler ikke eksisterer længere. At skabe noget glæde, trivsel og et frirum fra bekymringer, siger Bjørn Friis Neerfeldt, generalsekretær i Dansk Skoleidræt.

Til at starte med vedrører Active Sister Schools 15 klasser fra hver af de tre deltagerlande, men der er endnu større perspektiver på projektet.

– Vi er dybtfølt overrasket over den store opbakning til projektet fra de danske skoler. Langt flere end 15 skoler har ansøgt om at være med, så vi opretter et kartotek, hvor flere klasser fra de tre lande kan registrere sig og få mulighed for at blive forbundet med hinanden, hvis de også har lyst til at skabe relationer på tværs. Det giver et endnu større perspektiv i forhold til, hvor mange især ukrainske børn, vi kan nå ud og skabe noget glæde ved, siger Bjørn Friis Neerfeldt.

Øvrige partnere i projektet er ISCA (International Sport and Culture Association), den polske idrætsorganisation V4SPORT og UkraineActive.

Fakta om Active Sister Schools

  • Hvem: 2. og 3. klasser i hhv. Danmark, Ukraine og Polen.
  • Hvornår: Projektet skydes i gang d. 15. september 2023. Der afholdes ceremoni for vinderne i marts 2024.
  • Hvad: 15 hold bestående af klasser fra Ukraine, Danmark og Polen skaber relationer, glæde og fællesskab gennem sjove udfordringer, hvor de dyster med og mod hinanden.

Partnere i projektet er V4Sport, UkraineActive og ISCA. Projektet er støttet af The Nordic Council of Ministers and The Nordic Council.

Danske elever med ukrainske og polske rødder med i projektet
Interessen for at deltage i projektet var overvældende, da Dansk Skoleidræt efterlyste skoler. En af de skoler, der sprang på med det samme, var Broby Friskole på Fyn. Det var lærer Hanne Bording Jørgensen, der tilmeldte sin 2. klasse med 18 elever. Der var en helt særlig grund til, at projektet virkede attraktivt for dem.

– Jeg så, at det både handler om bevægelse i undervisningen, og at der er et kulturelt aspekt. Og så passer det rigtig godt med, at det lige var Polen og Ukraine, fordi vi har en pige med polske forældre og en pige med en mor fra Ukraine i klassen, ligesom vi også har to piger, der er halvt russiske. De er alle sammen rigtig spændte på den dag, vi skal være online. De vil helt vildt gerne kommunikere og lege med børn fra andre steder i verden, siger Hanne Bording Jørgensen

Den fynske lærer går meget åbent ind til projektet.

– Vi ved jo ikke, hvor berørte de børn fra Ukraine, som vi kommer på hold med, er af krigen. Men vi ser, hvad der sker. Vi skal ikke gøre børn i Danmark bange, og vi skal ikke gøre børn i Ukraine misundelige. Hvis de ukrainske børn har lyst til at fortælle noget, så snakker vi om det – hvis ikke, så lader vi bare være. Hvis snakken falder på situationen i landet, så vil vi jo nok spørge ind til, om de går i skole eller ej fx – på den måde kan man jo godt snakke krig uden, at det bliver tungt, siger hun.

Til marts findes tre vinderhold, der hver får lov at sende to deltagere til en afslutningsceremoni i Polen.

For generalsekretær, Bjørn Friis Neerfeldt, er Active Sister Schools et helt særligt projekt.

– Det gør mig stolt, at vi som relativ lille organisation kan være med til at gøre så stor en forskel. Både personligt og på kollegaer kan jeg mærke, at det her virkelig er et initiativ, som vi alle brænder for. Vi glæder meget os til at komme i gang.
_ _ _

De 15 skoler, der deltager i projektet er:
Fyn + øer
Humble Skole – Humble
Broby Friskole – Broby
Fjelsted-Harndrup Skole – Harndrup

Jylland
Århus Friskole – Århus
Østerhåbskolen – Horsens
Gadbjerg Skole – Gadbjerg
Mønsted Skole – Viborg
Rørkjær Skole – Esbjerg
Rolf Krake Skolen – Holstebro
Fjelsø Friskole – Fjelsø

Sjælland + øer
Tybjerg Privatskole – Herlufmagle
Ørestad Friskole – København
Park Allé Privatskole – Brøndby
Slangerup Skole afd. Lindegård – Slangerup
Søllested Landsbyordning – Søllested

Relaterede nyheder

Søgning