IdrætsfagetNyheder
30. januar 2024
Ny temperaturmåling: Hvordan går det med skoleidræt i landets kommuner?
Dansk Skoleidræt kortlægger atter landets kommuners arbejde med idræt og bevægelse i skolen. De bedste af slagsen opnår titlen som Skoleidrætskommune 2024.
14 kommuner kunne i 2023 kalde sig for Skoleidrætskommuner. Det var kommuner, som i særlig grad prioriterede en indsats for idræt og bevægelse i skolen – og som dokumenterede det gennem udfyldelse af en undersøgelse fra Dansk Skoleidræt. Nu nulstiller organisationen svarene fra sidste år og opfordrer på ny landets kommuner til at være med i den landsdækkende kortlægning.
Kommunerne skal bl.a. forholde sig til, om de har en bevægelsesstrategi, om deres skoler har motoriske indsatser for eleverne, om skolerne har fagteams, som kan formulere en rød tråd for arbejdet med idrætsfaget, og meget andet.
Undersøgelsen er netop udsendt til alle landets kommuner. I fjor deltog 32 af slagsen, og de blev indplaceret på et danmarkskort med forskellige farver, alt efter hvor godt de klarede sig.
– Kommunerne står forskellige steder, og det synliggør kortlægningen helt konkret. Ikke for at pege fingre, men for at man i den enkelte kommune har et redskab til at sætte spot på, hvor der både politisk og administrativt er mulighed for at prioritere nogle indsatser, så idræt og bevægelse i skolen kommer på dagsordenen lokalt, siger Finn Kristensen, formand i Dansk Skoleidræt.
– Vi ved, at ikke mindst elevernes trivsel styrkes ved en fokuseret bevægelsesindsats på skolerne, og at bevægelse er afgørende for skabe en varieret skoledag. Kortlægningen giver den enkelte kommune vigtig viden til at hæve barren, så man får opbygget et fælles sprog og retning hen mod en bæredygtig kultur på området, siger Inge Dinis, der er formand for Dansk Skoleidræts Kreds- og kommuneudvalg, lærer og byrådsmedlem i Ikast-Brande Kommune.
Fakta om Skoleidrætskommune 2024
- Dansk Skoleidræt kortlægger for tredje år i træk landets kommuner inden for idræt og bevægelse i skolen.
- Landets 98 kommuner har modtaget en undersøgelse med spørgsmål inden for otte kategorier, og svarene trækkes dels fra objektive data, som Dansk Skoleidræt henter fra centrale registre, og dels fra mere subjektive data, som kommunerne selv har indsigt i og dokumenterer i undersøgelsen.
- På baggrund af de samlede besvarelser bliver kommunerne vurderet ud fra en række kriterier og vægtninger – og indplaceret på et danmarkskort med en farve, der angiver rangeringen.
- Resultatet offentliggøres i april. De bedst rangerede kommuner har mulighed for at bryste sig af titlen ”Skoleidrætskommune 2024”.
- I 2023 var det Ballerup, Brøndby, Fanø, Frederiksberg, Horsens, Høje-Taastrup, Skanderborg, Skive, Slagelse, Svendborg, Tårnby, Vejen, Aabenraa og Aalborg Kommune, der kunne hjemtage titlen.
- Se sidste års danmarkskort og læs mere på www.skoleidraet.dk/sik
Skoleidrætskommuner med nye initiativer på paletten
I 2023 blev bl.a. Skive Kommune udnævnt til Skoleidrætskommune.
– Vi er meget stolte af, at vi blev Skoleidrætskommune. Det ligger helt i tråd med den linje, vi gennem mange år har lagt. Vi har fokus på skoleidræt og arbejder for eksempel med ”Skolesport”, som er et gratis tilbud til børn om at dyrke idræt lige efter skoletid på egen skole. Det findes på alle skoler i Skive Kommune og motiverer børn til mere bevægelse og bygger bro til foreningslivet, siger borgmester Peder Christian Kirkegaard, der også peger på, at Skive Kommune har brugt sin status som Skoleidrætskommune til at blive endnu bedre.
– Det har givet os en anledning til at sikre den idrætsfaglige sammenhæng på alle klassetrin. Vi har derfor i indeværende år sat ”den røde tråd i idrætsundervisningen” på dagsordenen og sendt alle idrætskontaktpersoner på kursus, siger han.
I Aabenraa Kommune er historien tilsvarende positiv.
– For Aabenraa Kommune går idræt og bevægelse hånd i hånd med sundhed og læring. Derfor har vi i de seneste år investeret i renoveringer og nybyggerier af skoler og institutioner, så rammerne er attraktive og fordrer til bevægelse og fysisk aktivitet. Det er en målsætning, at vi kan tilbyde læringsmiljøer med fokus på fysisk bevægelse, hvorfor det er også var et skulderklap, at vi blev udnævnt som skoleidrætskommune, siger formand for Aabenraa Kommunes Børne- og Uddannelsesudvalg, Rasmus Elkjær Larsen.