Bestil nu: Årets bevægelsesjulekalender

”Hvorfor sku’ man kede sig fordi det er jul?” Sådan spørger Pyrus i en af sine sange. Svaret er: Det skal man ikke! I hvert fald ikke i de klasser, der bestiller bevægelsesjulekalenderen. I kan nemlig hoppe, grine og bevæge jer gennem december, når I hver dag åbner en låge med en ny, sjov brain break.

27. oktober 2021

Fakta

Bevægelsesjulekalenderen er en fast tradition på mangle skoler. Sidste år bestilte hele 8114 klasser fra 1200 skoler bevægelsesjulekalenderen. Det gratis tilbud fra Sæt Skolen i Bevægelse sætter år efter år fut i elever i alle aldre og i alle afkroge af landet - og 2021 er ingen undtagelse. Bestiller du en bevægelsesjulekalender til din klasse, kan I alle skoledag i december åbne en låge i kalenderen. Det gøres ved at scanne en QR-kode, der linker til en brain break, som både aktiverer hjerne og krop. Et godt afbræk fra æbleskiver og juledekorationer, hvor I kan sætte gang i de små grå og få kinder, der matcher Rudolfs næse.


Refleksion og håndtegnede kravlenisser

De daglige brain breaks er delt op i fire kategorier: Koncentration og opmærksomhed, Puls, Tillid og Samarbejde og Koordination. På julekalenderen er der et lille skema, hvori klassen i fællesskab kan placere dagens øvelse i den rette boks.

- Kategorierne lægger op til, at klassen tager en snak om dagens øvelse, og prøver at sætte nogle ord på, hvad der var i spil lige netop i dag. Vi ved fra de øvrige år med julekalender, at lærere og elever sætter pris på at kunne reflektere over dagens øvelse i fællesskab og tale om, hvad bevægelse i undervisningen kan være. På den måde opnår alle en mere nuanceret opfattelse af bevægelsen, siger projektleder i Dansk Skoleidræt Annette Borch. 

Sådan ser bevægelsesjulekalenderen 2021 ud.


I år er der gjort lidt ekstra ud af illustrationerne på julekalenderen. Nisserne er nemlig alle tegnet i hånden af skolelærer Kim Bargsteen, der har skriblerier med blyant som sin store hobby. De finurlige skabninger optræder ikke kun på selve kalenderen, men kan som noget nyt i år også downloades som kravlenisser, der kan pynte i klasselokalet eller hjemme på værelset.

- En aktivitet som at klippe kravlenisser ud er jo en super god måde at træne finmotorikken på – især for de yngste. Vi håber, at bevægelseskravlenisserne kan være med til at huske lærere og elever – og måske forældre, hvis nisserne hænger i hjemmet - på at komme op af stolene og lave noget aktivt og sjovt. Alle julekalenderens brain breaks kan let bruges som et sjov input hjemme i familien, siger Annette Borch.


Det større perspektiv

Der er hvert år mange gengangere blandt de bestillende, men håbet er også, at der kommer nye lærere og klasser med på vognen.

- Det her er en god og let måde at få lidt bevægelse ind i undervisningen på. Nogle lærere gør det allerede meget, men der er også lærere på bestillingslisten, der måske ikke får lavet så meget variation i undervisningen normalt. Vi håber, at de lærere og elever får en større forståelse af, hvad det egentlig giver dem lige at komme op og stå og få trænet grinemusklerne lidt, siger Anette Borch.

Julekalenderen skal bestilles senest 10. november.

Bestil bevægelsesjulekalenderen!