Forårsfestival for børn med særlige behov


26. april 2017

Parkour, fægtning, brydning og roning var nogle af de aktiviteter, der var på programmet, da Skoleidrættens Forårsfestival fandt sted på Firkløverskolen i Randers. En skole, hvor eleverne normalt ikke deltager i store idrætsevents. Det var lokale foreninger, som arrangerede idrætsaktiviteterne på den endags-festival, som Dansk Skoleidræt og Nordea-fonden står bag.

De smilede, hoppede, spurtede og overskred egne grænser. 150 elever fra Firkløverskolen i Randers kastede sig ud i en række forskellige idrætsgrene, da skolen den 25. april for første gang dannede rammen om Skoleidrættens Forårsfestival.

Firkløverskolen er en kommunal folkeskole for elever med autismespektrumforstyrrelser, ADHD og lignende udviklingsforstyrrelser. Netop denne gruppe børn har typisk vanskeligt ved at deltage i almindelige idrætsstævner og i foreningsidrætten, fortæller Benny Petsch, der er lærer og arrangør af festivalen på Firkløverskolen. 

- Børn med særlige behov har brug for ekstra struktur og støtte, når de skal gennemføre idrætsaktiviteter. De har typisk vanskeligt ved at indgå i det sociale sammenspil omkring fx holdspil, men de vil også gerne have den slags oplevelser, som sådan en festival kan give, og derfor tilrettelægger vi den på deres præmisser, fortæller han.

Lokale foreninger stod for dagens aktiviteter, og Benny Petsch håber, at mødet med trænerne kan være en øjenåbner for eleverne.

- Vi vil gerne vise børnene, at der er en masse muligheder i det lokale foreningsliv, og at idræt kan være meget andet end håndbold og fodbold, siger han.

Mere bevægelse i skolen

Det er Dansk Skoleidræt og Nordea-fonden, som står bag Skoleidrættens Forårsfestival, der er et landsdækkende projekt, som i år finder sted 68 steder over hele Danmark. Firkløverskolen i Randers er den eneste specialskole, som deltager i dette års udgaver af Skoleidrættens Forårsfestival. Målet med festivalerne er at skabe mere bevægelse i skolen og få skoler og lokale aktører til at møde hinanden.

En af de trænere, som underviste eleverne, var Chris Nielsen fra Randers Cimbria Basketball, og han var glad og overrasket over, hvor meget eleverne udviklede sig i løbet af dagen.  
- Jeg har oplevet en masse smil, glæde og leg i dag. Der er mange af børnene, som har meget lukkede personligheder, og der føler jeg, at jeg kan komme ind - i modsætning til lærerne, som de ser hver dag – med noget nyt udefra og hjælpe til at give dem nogle succesoplevelser med nogle helt andet. Jeg oplevede for eksempel, at jeg fik nogle meget sky elever til at drible og skyde, og det har lærerne herude ikke set før. Det giver mig en stor glæde, sagde han.

Mange gode historier

For flere af eleverne krævede det overvindelse at prøve de nye idrætsaktiviteter, men dygtige instruktører guidede dem igennem, så dagen blev en succes.
- Det var rigtig, rigtig sjovt, som Mike Stryhn Sørensen fortalte til P4 Østjyllands journalist, da hun mødte ham efter, han havde prøvet at fægte.

SE INDSLAGET FRA P4 ØSTJYLLAND

Flere lokale medier var mødt op på skolen for at fortælle den gode historier om, hvordan en gruppe elever, der normalt ikke er med til idrætsstævner og i foreninger, fik en dag fyldt med nye idrætsoplevelser.  

SE INDSLAG FRA TV2 ØSTJYLLAND

Lærer Benny Petsch glædede sig ikke bare over de mange succesoplevelser, eleverne fik gennem hele dagen, men også over det gode samarbejde med de lokale foreninger.
Der er skabt en rigtig god kontakt til foreningerne, og det er fantastiske mennesker, som kommer ud. Deres glæde og entusiasmen for deres idræt skinner igennem, sagde han.

Hør Benny Petsch fortælle om Skoleidrættens Forårsfestival på Firkløverskolen.