Foreninger frister elever til idræt


17. maj 2017

Idræt er mere end håndbold og fodbold. Det får tusindvis af børn og unge at mærke i disse måneder, hvor Skoleidrættens Forårsfestival finder sted over hele landet. I dag dansede, servede, skatede, kæmpede, roede, spillede og spurtede 500 fynske elever sig igennem den første udgave af Skoleidrættens Forårsfestival i Odense.- Jeg troede, det var noget med pomponer - ligesom i amerikanske film.
14-årige Bertram Abel fra 8.B på Hunderupskolen i Odense er netop steget ned fra en menneskepyramide, som den lokale forening Vikings Cheerleaders har instrueret eleverne i. Sammen med sine klassekammerater har Bertram roet og spillet ultimate denne formiddag på Byens Ø i Odense. Nu gælder det cheerleading, som fire instruktører fra foreningen indvier eleverne i.
- Det giver lidt af et adrenalinpust. Især hvis man har højdeskræk som mig. Man skal spænde op i hele kroppen, når man står på toppen, forklarer Bertram, der sammen med 500 andre elever fra 7.og 8. klasse på odenseanske skoler deltog i den første udgave af Skoleidrættens Forårsfestival i Odense. 

Sår et frø

Lidt væk – til lyden af harmonikatoner – danser en klasse sig varme i en rundkreds under kyndig instruktion fra den lokale folkedanserforening.
- Vi er her fordi, vi gerne vil have, at de unge ser, at der er noget, som hedder folkedans. Det er ikke sådan, at vi regner med, at vi får nye medlemmer i morgen, men på lang sigt håber vi, at der er yngre generationer, der vil fortsætte dansen, forklarer formanden for Hjallese Folkedansere, Hans Ole Andersen.
Folkedanserne har allerede en fast ugentlig aftale med den lokale skole, og målet med Skoleidrættens Forårsfestival er netop, udover at skabe mere bevægelse i skolen, at skoler og foreninger møder hinanden og får skabt muligheder for samarbejde.

Mere bevægelse i skolen

Det er Dansk Skoleidræt og Nordea-fonden, som står bag Skoleidrættens Forårsfestival, der er et landsdækkende projekt, som i år finder sted 68 steder over hele Danmark med 20.000 aktive deltagere. I Odense har interessen fra både skoler og foreninger været enorm, og det glæder rådmand i Børn- og Ungeforvaltningen i Odense Kommune, Susanne Crawley (R).
- Skoleidrættens Forårsfestival er en oplagt mulighed for at præsentere eleverne for sportsgrene, de ikke kender. Nu får de muligheden for at prøve kræfter med noget, som måske kan vække lige netop deres interesse, og dermed sikre, at de beholder motivationen til en aktiv hverdag. Derfor er det meget positivt, at så mange skoler har vist interesse, siger hun.

Inspirerende møder

Mødet med en dygtig træner fra den lokale idrætsklub kan give eleverne lyst til mere. Det viser en undersøgelse, som Center for Ungdomsforskning offentliggjorde sidste år. Den dokumenterede, at mere end hver fjerde elev af dem, der har modtaget undervisning af en ekstern instruktør i skolen, begynder til den idræt, som de er blevet introduceret til.
Idrætslærer Simon Jørgensen fra Sct. Hans Skole har prøvet karate og folkedans med sine elever, og han er ikke i tvivl om, at foreningsinstruktørernes engagement og kunnen smitter.
- De har en autenticitet, og de brænder for deres sport på en måde, som motiverer eleverne helt vildt, siger han.
Mere end samlet set 1.300 elever kommer til at deltage i Odenses udgave af Skoleidrættens Forårsfestival, der også finder sted den 18. maj i Odense Idrætspark og den 23. maj på SDU.

Læs mere om Skoleidrættens Forårsfestival