Fun Skills: Hjernetræning for udskolingen gennem bevægelse

Dansk Skoleidræt lancerer det nye bevægelseskoncept Fun Skills, hvor hjerne og krop bliver udfordret gennem bevægelse, og målet er at skabe positive effekter på elevernes indlæringsevne.

19. februar 2019

Når vi udfordrer vores krop og hjerne samtidig, bliver vi bedre til at huske, koncentrere os og til at lære nyt. Vi skal huske at udnytte hjernens store potentiale - og deri ligger en af kongstankerne bag Dansk Skoleidræts nye bevægelseskoncept Fun Skills.

Mange positive effekter

Fun Skills-øvelserne bygger på viden inden for motorisk træning, krydskoordination og koncentration kombineret med bevægelsesaktiviteter. Eleverne bliver fx bedre til at:

  • fokusere på en opgave og løse den
  • koncentrere sig
  • huske og lære.

Derved kan de faglige præstationer i skolen forbedres.
I Dansk Skoleidræts faktaark kan du læse mere om bevægelses potentielle effekt på indlæring.


Konceptet består af 60 små videoer, der dækker over 12 øvelser med fem progressioner i hver. Nogle øvelser har simple rekvisitter involveret, mens andre fx handler om at hoppe over en streg og klappe på lårene samtidig – og det med stigende sværhedsgrad. Det lyder måske banalt, men øvelserne kan have rigtig positive effekter på elevernes indlæringsevne. Materialet har nemlig fokus på motoriske øvelser gennem krydsbevægelser, uensartede bevægelsesformer, koordination og kognitive opgaver.

- Fun Skills-øvelserne udfordrer elevernes krop og hjerne på en måde, som de ikke er vant til. Det kan være gennem krydsbevægelser med arme og ben i en bestemt rytme, samtidig med at de skal sige en tabel. Forskellige hjerneregioner skal samarbejde på en uvant måde, og det er med til at udvikle hjernen – og så er det endda sjovt, siger projektleder Mikael Hansen og uddyber:


- Når vi står over for opgaver, vi ikke har prøvet før, skal hjernen skabe nye veje mellem nerveceller. Når det sker, kan vi lære nyt, hvis vi øver os og er vedholdende. Så når en opgave fx er løst rigtigt 7 ud af 10 gange, kan man gå videre til næste progression.


Udskolingen er en kritisk målgruppe

Fun Skills er tænkt som sjov og udfordrende hjernetræning gennem bevægelse og er målrettet udskolingen. Der er helt særlige krav på spil, når man vil nå skolens ældste elever.


- Vi ved fra undersøgelser og fra praksis, at udskolingen er en svær målgruppe. Aktivitetsniveauet falder, når eleverne bliver ældre. Det er ikke længere nok at lave en ord-stafet. Eleverne er naturligt mere kritiske, og derfor har vi lavet et bevægelseskoncept med et meget tydeligt formål, siger Mikael Hansen.


Tanken er, at videoerne kan tages ind i undervisningen i fx de boglige fag som små bevægelsespauser.


- Når man laver øvelser med krydsbevægelser, træner det de to hjernehalvdele. Man ved, at det bl.a. er gavnligt for læse- og skrivefærdigheder, siger han.


De 60 hjernetrænende videoer kan findes på www.fun
skills.dk


Se også introduktionsvideoen til Fun Skills: