Idræt i skolen sætter spot på aktiv undervisning


12. september 2014


Dansk Skoleidræt udkommer i dag med et nyt nummer af magasinet Idræt i skolen, som sætter spot på bevægelse i de boglige fag. Det skal hjælpe skolerne med at få mere fysisk aktivitet ind i den faglige undervisning.

Idraet I Skolen 3 2014

Med kravet om 45 minutters daglig bevægelse, bliver aktiv undervisning et anliggende for langt hovedparten af skolens lærere. For udover fysisk aktivitet i idrætsundervisningen og i den understøttende undervisning, kan de traditionelt mere stillesiddende fag også i stigende grad indeholde mere bevægelse.

Kom godt i gang
Men det kan være en stor udfordring at tænke kroppen ind i undervisningen. Især hvis man ikke har erfaring med det. Med temanummeret ønsker Dansk Skoleidræt at give lærerne en hjælpende hånd.

Læs en elektronisk version af Idræt i skolen.

Her kan man læse om, hvad aktiv undervisning er, hvorfor det er relevant at bruge, hvad fordelene er, og allervigtigst - hvordan man gør i praksis. Temanummeret præsenterer en lang række konkrete øvelser til alle fag og alle klassetrin, så det er lige til at gå i gang. 

- Det er vigtigt, at alle aktiviteter i skolen bedst muligt understøtter et overordnet mål om at løfte det faglige niveau og styrke elevernes trivsel - også når det kommer til aktiviteter med bevægelse, siger Finn Kristensen, formand i Dansk Skoleidræt.

Han forklarer, at det bl.a. betyder, at man ikke bare tilfældigt kan strø 45 minutters bevægelse ud over hver skoledag. Det skal gøres velovervejet, så man sikrer, at bevægelsen både understøtter både læring og trivsel bedst muligt.

Bevægelse skaber variation og læring
I magasinet lægges der op til, at man kan have to forskellige perspektiver på fysisk aktivitet i den boglige undervisning - "bevægelse kombineret med undervisning" og "bevægelse integreret i undervisningen". Man kan dels arbejde med at kombinere undervisningen med bevægelse i form af fx korte brain breaks, hvor formålet primært er at få ny luft til hjernen og fornyet energi. Dernæst kan man dels arbejde med at integrere bevægelse i selve undervisningen, hvor der er fokus på de faglige læringsmål, og hvor eleverne tilegner sig det faglige stof gennem en kropsforankret læringsproces.  


Alle skoler, kommuner og seminarer modtager gratis et eksemplar af magasinet. Man kan dog til enhver tid købe ekstra eksemplarer i vores webshop, hvor man også finder de to tidligere temahæfter "Læring i Bevægelse" og "Ny Skole i Bevægelse".

Gå til webshop