Invitér foreningerne ind i undervisningen


31. maj 2017

Det giver et nyt perspektiv på idrætten, når man bliver undervist af en passioneret foreningsinstruktør. Det oplevede næsten 400 elever ved Skoleidrættens Forårsfestival i Svendborg i dag.

Mød Søren. Han er træner i Tåsinge Håndboldklub. Næsten to meter høj, hærdebred og solbrændt. Til hverdag arbejder han på en boreplatform, men i dag underviser han i håndbold ved Skoleidrættens Forårsfestival i Svendborg. Her er næsten 400 elever mødt op for at være aktive og se, hvad det lokale foreningsliv har at byde på. Hele 12 foreninger introducerer eleverne for boksning, ridning, orienteringsløb, streetbasket og en række andre aktiviteter. Elever fra den lokale efterskole underviser i rytmisk gymnastik inde i Svendborg Idrætscenter.
På plænen udenfor har Søren Rasmussen fuld gang i sit hold, og han er godt klar over, at en træner fra en klub kan noget andet end en idrætslærer i forhold til eleverne.
- Vi bringer en anden vinkel ind i undervisningen. Vores tilgang er håndbold, og vi er ikke den lærer, de også har til matematik. Derfor har det en anden lydhørhed, når vi siger noget, forklarer han, inden han med et brøl sætter holdet i gang med endnu et kast.
Lærer på Tåsingeskolen, Mette Pedersen, betragter undervisningen lidt derfra. Hun har flere gange inviteret Søren og hans kolleger indenfor i idrætsundervisningen, og hun har hver gang været begejstret.
- Han kommer med et frisk pust udefra. Jeg kan også sagtens undervise i håndbold og er håndboldtræner i min fritid, men Søren brænder igennem på en anden måde. Som idrætslærer skal jeg jo brænde for en masse forskellige ting, og så er jeg jo ”bare Mette”, som de kender i forvejen. Han kan vække deres interesse for at være med i en forening på en anden måde, end når jeg fortæller dem om mulighederne for at gå til noget, forklarer hun.

Nye idrætsoplevelser

Søren er ikke alene om at begejstre eleverne. Faktisk begynder mere end hver fjerde elev af dem, der har modtaget undervisning af en ekstern instruktør i skolen, til den idræt, som de er blevet introduceret til. Det viser en undersøgelse, som Center for Ungdomsstudier offentliggjorde sidste år. Trænerne er autentiske specialister, og deres alder og baggrund er underordnet for eleverne.
- Spørger man de unge, om alderen betyder noget, er de helt ligeglade. Foreningsfolkene kan komme med rollator, hvis de vil. Bare de er dygtige, som leder af Center for Ungdomsstudier Søren Østergaard, der har undersøgt skole-foreningssamarbejde, sagde i Dansk Skoleidræts temahæfte om Den Åbne Skole.

SE INDSLAG FRA TV2 FYN OM FESTIVALEN I SVENDBORG
På Skoleidrættens Forårsfestival i Svendborg var instruktørerne både unge og ældre, og udbuddet af idrætsaktiviteter meget bredt. Instruktør i Tankefuld Rideklub, Pernille Ahl-Lassen, gav 13-årige Line Clausen fra Rantzausminde Skole en oplevelse på hesteryg.
- Det var sjovt at prøve, og jeg var glad for, at Pernille var med. Hun kender hesten og gjorde mig tryg, fortæller Line.

LÆS TEMAHÆFTET OM DEN ÅBNE SKOLE