Sæt Skolen i Bevægelse: Tilmeldingen er åben

Få varieret og sjov undervisning med årets kampagne fra Sæt Skolen i Bevægelse. Nyt er bl.a. det didaktiske værktøj Bevægelsesblomsten.

14. august 2019

Sæt Skolen i Bevægelse er atter garant for, at din klasse og skole kan sætte bevægelse højt på dagsordenen i undervisningen. Projektet er klar med ny inspiration og konkrete materialer til det netop påbegyndte skoleår. Sidste år deltog mere end 4000 klasser landet over i kampagnen, og nu er tilmeldingen åbnet for skoleåret 2019/20. Det er som sædvanlig helt gratis at deltage, og du får flere gange i løbet af skoleåret tilsendt materialer, inspiration og sjove aktiviteter, som er lige er til at bruge i klassen – uanset fag og klassetrin. Og husk: Jo tidligere klasserne er tilmeldt, jo flere materialer når I at få tilsendt.


Årets kampagne har tre nedslag:

  • Bevægelsesblomsten
  • Bevægelsesjulekalender
  • En ny øvelsesdatabase

Alle tilmeldte klasser får tilsendt et eksemplar af plakaten med Bevægelsesblomsten

Bevægelsesblomsten
I september får du som deltagende i årets kampagne tilsendt Bevægelsesblomsten. Det er en model og et didaktisk værktøj, der sikrer, at du som lærer vælger bevægelsesaktiviteter, der fagligt giver mening. Modellen tager afsæt i de fem forskellige undervisningsfokus, som er til stede i de fleste fag: 1) Forforståelse og idégenerering. 2) Forståelse og anvendelse. 3) Analyse og refleksion. 4) Diskussion og vurdering. 5) Repetition og evaluering. 


Ud fra disse fokus er der udviklet bevægelsesaktiviteter, der passer til. På den måde sættes fagligheden først, og bevægelsen kobles på efterfølgende.


Et eksempel fra ”Diskussion og vurdering” kunne være øvelsen ”Holdningslinjer”, hvor formålet med aktiviteten er, at eleverne personligt tager stilling til et givent udsagn og herfra sætter egne holdninger i relation til andres. På gulvet er en imaginær linje, en linje tegnet op med kridt eller en linje markeret med tape. Læreren kommer med et udsagn, og eleverne skal placere sig på linjen alt efter, hvor enige de er i lærernes udsagn. Mest enig i den ene ende og mest uenig i den anden ende – fx gennem en skala fra 1 til 10, hvor 1 er mest uenig og 10 er mest enig. Eksempler på udsagn kunne herefter være:

”Sundhed handler om, hvad du spiser og drikker” (med fokus på det brede og positive sundhedsbegreb i Sundhedsundervisningen).

”Plante- og dyreliv dør udelukkende pga. forurening og menneskelige handlinger” (biologi og geografi).


Julekalender i december

I julemåneden er der atter bevægelseskalender på programmet. Julekalenderen består af en låge for hver skoledag i december, som gemmer på sjove brain breaks, der illustreres med et videoeksempel og tekst. Det sker ud fra temaet ”Hvad er bevægelse?”, hvor eleverne skal gætte hvilken bevægelseskategori, der gemmer sig under dagens låge. Og med den tilsendte pointtavle kan de holde øje med, hvem der gætter flest bevægelseskategorier rigtigt.


Øvelsesdatabase i forbedret form

I forårets kampagnenedslag kan du glæde dig til en ny og forbedret udgave af Sæt Skolen i Bevægelses populære øvelsesdatabase. Databasen indeholder flere hundrede øvelser, som aktuelt er sorteret under de forskellige fag. Fremover vil der være en opdeling mellem brain breaks og faglige øvelser. Herunder vil de enkelte brain breaks kunne filtreres på den bevægelseskategori, de tilhører, og som nogle undervisere måske kan huske fra sidste års bevægelsesjulekalender. Tilsvarende vil de faglige øvelser kunne filtreres på de fem undervisningsfokus, der som nævnt lanceres med Bevægelsesblomsten.


Samlet set er der altså endnu et bevægelsesrigt skoleår i vente med Sæt Skolen i Bevægelse. Hvis du tilmelder dig kampagnen inden 1. september får du tilsendt plakaten med Bevægelsesblomsten senest 1. oktober.

Tilmeld dig Sæt Skolen i Bevægelse

Besøg Sæt Skolen i Bevægelses hjemmeside her.

OBS: HUSK, at du ikke automatisk er tilmeldt Sæt Skolen i Bevægelse, fordi du var med sidste år, eller fordi du modtager Ugens øvelse.