Sjove SFO-aktiviteter på vej til børn i udsatte positioner

Det kræver noget ekstra at aktivere børn med en tung rygsæk. Dansk Skoleidræts projekt FritterSport skal give landets SFO’er en hjælpende hånd til opgaven – med hjælp fra en række pædagoger, som for nylig mødtes om opgaven.

20. oktober 2021

Det er ikke alle børn, som spurter ned i gymnastiksalen, når der er bevægelsesaktiviteter på programmet i landets SFO’er. Særligt børn i udsatte positioner, som af forskellige årsager kan føle sig alene og udenfor fællesskabet, har ofte svært ved at deltage og finde deres plads.

 

Det har forskellige undersøgelser vist de senere år, og det er en udfordring, som Dansk Skoleidræt vil gøre noget ved. Det sker gennem projektet FritterSport, der er støttet af Ole Kirk’s Fond. Projektet blev offentliggjort i starten af 2021, og siden er der arbejdet målrettet med indholdet i samarbejde med SFO-pædagoger fra Risingskolen i Odense, Herstedlund Skole i Albertslund, Nørre Boulevard Skolen i Holstebro og Vipperød-Ågerup Skole i Holbæk Kommune.

 

Dansk Skoleidræt skal dels udvikle materialer til temabaserede bevægelsesforløb, der kan give SFO-børn gode oplevelser med bevægelse og positive fællesskaber, og dels udvikle en efteruddannelse, der skal indføre pædagogerne i materialet.

 

Tanken er, at pædagogerne fra de fire skoler - som eksperter ude fra praksis – skal være med til at kvalificere materialet, inden det fra august 2022 rulles ud på 16 skoler, og præcis et år senere udbydes som et materiale, som alle landets SFO’er kan bruge. Et centralt mål med projektet er, at børnene tilegner sig sociale kompetencer, lærer at mestre sociale spilleregler og får mod til at blive en del af positive fællesskaber. Det skal opnås gennem leg og bevægelse.

 

Give mod på fællesskab og mærke sammenhold

For nylig var pædagoger fra de omtalte SFO’er samlet i Nyborg, hvor blandt andet en række lege til et kommende aktivitetskatalog blev afprøvet på halgulvet. Mange lege med samarbejde og fællesskab som fællesnævner.

 

Blandt de deltagende var Mette Waage-Jensen, pædagog på Vipperød-Ågerup Skoles SFO.

 

- Det er super spændende at være med til at udvikle noget materiale, som alle landets SFO’er på sigt kan få gavn af. Det handler jo om en udfordring, vi alle møder i arbejdslivet. Der sidder vel 3-5 børn i alle klasser, som bokser med nogle ting hjemmefra. Udfordringen med de udsatte børn er mere italesat og synliggjort nu, end den var tidligere, og leg og bevægelse kan bare give noget glæde, nogle fælles oplevelser og sætte nogle snakke i gang blandt børnene, som har stor værdi, siger Mette Waage-Jensen, der fortæller, at FritterSport i første omgang skal oprettes i Vipperød-Ågerup Skoles SFO en fast dag om ugen fra efterårsferien frem til jul – og alle børn fra 0.-6. klassetrin kan deltage.

 

FritterSport er et projekt, der gennem inkluderende bevægelsesaktiviteter og fællesskaber skal hjælpe fx de børn, der ikke går til noget i deres fritid, men som vil have rigtig godt af at bevæge sig og være sammen med andre. FritterSport tilpasses børnene og deres behov og foregår i et fællesskab, hvor alle børn er velkomne og deltagende.

 

- Vi skal have fat i de børn, der ikke lige rækker hånden i vejret, men som kan gøres nysgerrige gennem en anden type aktiviteter. Lege sammensat på en måde, hvor alle kan være med. Hvor der tages små skridt ad gangen, som kan være med til at opbygge børnenes selvværd og selvtillid, så de får mod på at være en del af et fællesskab og mærker et sammenhold, siger Mette Waage-Jensen.

 

Skal din skole være en af de 16 SFO’er, der er med i FritterSport allerede fra 2022? Så skriv til projektleder Signe Asferg Rasmussen, sia@skoleidraet.dk eller projektleder Annette Borch, abo@skoleidraet.dk

 

Når materialet er klar vil du kunne finde det her.