Skolebestyrelse satser på Gåbus


4. juli 2017

På Løjt Kirkeby Skole har skolebestyrelsen udset Gåbus som et af midlerne til at forbedre trafiksikkerheden på skolevejen. Forankring af Gåbus i skolebestyrelsen sikrer stærk forældreopbakning.

Når en række skoleelever inden længe skal til at gå i skole med Gåbussen i Løjt Kirkeby ved Aabenraa, skyldes det i høj grad skolebestyrelsens grundige forarbejde. Den har nemlig sat sig i spidsen for at finde en løsning på de trafikale udfordringer, som biler på en af de store skoleveje umiddelbart foran Løjt Kirkeby Skole giver. Og i det arbejde er Gåbus bragt i spil. 

- Skole og hal ligger lige over for hinanden, og det giver både trafikale og parkeringsmæssige udfordringer, som vi har diskuteret i flere år i lokalområdet. Vejen bekymrer mange, så derfor bliver der talt om, hvilke foranstaltninger, der bør tages. Og i skolebestyrelsen blev Gåbus omtalt som en mulighed for at sikre, at flere elever går i skole, så der bliver færre biler, og børnene får en aktiv start på dagen, fortæller Jeanette Meng Søgaard, der er medlem af skolebestyrelsen på Løjt Kirkeby Skole. 

Let tilgængeligt
Jeanette Meng Søgaard valgte på skolebestyrelsens vegne at tage initiativet i forhold til Gåbus.

- Efter få minutters research på Gåbus’ hjemmeside sad jeg med et klart billede af, hvad projektet handler om, og med en fornemmelse af at det kunne være en mulighed hos os. Det virker meget let tilgængeligt. Alt præsentationsmaterialet ligger klar, så vi skulle ikke opfinde den dybe tallerken, når vi snakkede om det på skolen. Vigtige forhold omkring ansvar og forsikringsforhold kunne vi for eksempel finde svar på på to minutter, siger hun.

På Løjt Kirkeby Skole afholder skolebestyrelsen løbende erfagruppemøder med forældrerepræsentanter fra alle klasser. Og ved et sådan møde blev Gåbus præsenteret.

- På den måde kunne vi tidligt i forløbet lufte forslaget for forældrene. Der viste sig at være stor opbakning – de vil gerne ”lægge børn til”. Så vi satser da helt klart på, at der vil være mange, der tager Gåbussen til skole, siger hun.

Forældreopbakning er afgørende
Projektleder i Gåbus, Kim Henriksen, glæder sig over initiativet fra skolebestyrelsen på Løjt Kirkeby Skole.

- Hvis en Gåbus-rute skal have succes og blive et permanent aktiv for et lokalområde, er forældreopbakningen helt afgørende. Der er typisk nogle morgenrutiner i hjemmet, der skal ændres lidt, for at junior kan komme af sted med Gåbussen, som måske afgår lidt før, man ellers skulle hjemmefra. Men omvendt kan Gåbus også være med til at aflaste familien i en travl morgenstund, fordi man som forælder ikke skal køre sit barn, siger Kim Henriksen og fortsætter:

- Vi glæder os over de steder, hvor det er skolebestyrelsen, som har sat Gåbus på dagsordenen. Det er et træk fra forældredemokratiets side, som i den grad giver en stærk forældreopbakning - og dermed sikrer, at Gåbus bliver forankret.

Jeanette Meng Søgaard tror på, at Gåbus har potentiale i Løjt Kirkeby.

- Skolen er selvfølgelig med på idéen, men den er født af os forældre, der har budt ind med løsninger på en konkret trafikudfordring. På den måde er det ikke noget, der er trukket ned over hovedet på os, og det tænker jeg kan give ekstra ejerskab til projektet, siger hun.

 

Bliv introduceret til Gåbus

  • Få et gratis informationsmøde med projektlederne fra Gåbus. Både skolebestyrelser, skoler og kommuner kan få besøg.
  • Gåbusser kan sammenlignes med almindelige busser, der følger en fast køreplan. Forskellen er blot, at transporten sker til fods, og chaufførerne er elever fra de ældste klasser.
  • Vælger I at få en Gåbus-løsning, får skolen adgang til en gratis startpakke, gratis kurser til tovholdere og chauffører og en gratis mobil-app, der holder styr på, hvem der skal med Gåbussen.
  • Gåbus er en del af programmet Sunde Børn Bevæger Skolen, som er et samarbejde mellem TrygFonden og Dansk Skoleidræt. Det overordnede mål med programmet er, at flere børn og unge bevæger sig mere og grundlægger sunde vaner tidligt i livet.
  • Læs mere på gåbus.dk

Denne artikel blev første gang bragt i Idræt i Skolen, juni 2017.

Billedet herover stammer fra et Gåbus chaufførkursus i Spentrup ved Randers.