Spændende kursus: Hjernesmart svømmeundervisning

Så er der igen inspiration til landets idrætslærere og undervisere i svømning. Denne gang i form af kurset ”Hjernesmart svømning”, der har fokus på kommunikation, tryghed og evnen til at undervise elever på forskellige niveauer.

04. januar 2023

Fakta

  • ”Hjernesmart svømning” udbydes i samarbejde med Maria Jæger og Liselotte Christensen, der tilsammen har svømmeakademiet YPISA.
  • Kurset er et vand-teoretisk kursus. Dvs. at man ikke er i vand eller omklædte i badetøj. Der er dog stadig en stor grad af inddragelse og aktivitet, så kom i praktisk tøj, man kan bevæge sig i.
  • Kurset varer fem timer og koster 1395,- inkl. moms pr. person. Prisen inkluderer forplejning, efterfølgende adgang til onlinekursus med mulighed for yderligere inspiration og forklaringer, samt Selvredningsstigen i lærerversion + plakat.
  • Læs mere og med dig til her.

Har du nogensinde tænkt over, at svømning er den eneste sport, man kan dø af ikke at kunne? Et misset skud på fodboldbanen har næppe fatale konsekvenser, men kan du ikke holde dig oven vande i bassinet, er det en anden snak.

Sådan siger Maria Jæger, der er en ud af to undervisere på kurset "Hjernesmart svømning". I svømning er de helt basale instinkter på spil, fordi det i yderste konsekvens kan være livsfarligt ikke at kunne svømme. Måden, vi taler på, trigger forskellige dele af hjernen, og derfor er det så vigtigt, hvordan vi kommunikerer – særligt i svømning. Maria Jæger fortæller at ovenstående udfordring er et centralt tema på kurset.


- Det er vigtigt, at man som underviser ikke får sat gang i reptilhjernen, men i stedet formår at få usikre elever til at føle sig trygge i et ellers utrygt rum. Det er et af de områder, der fylder meget på kurset, og det er også derfor, at kurset har fået navnet ”Hjernesmart svømning”, siger hun.

Udgangspunkt i Fælles Mål
Kurset er blevet til, fordi mange undervisere i svømning oplever, at de ikke er klædt godt nok på til opgaven.

- Mange har lært om svømning i form af de fire konkurrence-stilarter (crawl, rygcrawl, brystsvømning og butterfly, red.), men i Fælles Mål handler svømning om at kunne redde sig selv og andre. Så det er nogle helt andre ting, der er på spil i svømmeundervisningen, og det kan man godt mærke, når man står som underviser og fx skal få vendt utryghed til det modsatte, siger Maria Jæger.

Konkret værktøj gør det let
På kurset introduceres kursisterne til Selvredningsstigen. Den udgør de 15 elementer, man skal lære om for at være i stand til at begå sig og kunne redde sig selv i vand. Stigen er et konkret underviserværktøj, der kan medbringes i svømmehallen, så både elever og lærere nemt kan se og følge progressionen i læringen.

- De lærere, der har været på kurset, giver udtryk for at mærke lettelse og et pres fjernet fra deres skuldre. Det bliver pludselig meget nemmere for dem at tilgå svømmeundervisningen. Med Selvredningsstigen™ kan de let spotte hvor eleverne er i deres udvikling, og de kan nemt hjælpe dem videre til næste niveau, siger Maria Jæger.

Meld dig til her