Sundhedsundervisning i det fri

Foråret har for alvor meldt sin ankomst, og naturen kalder på selskab. Det er tid til at komme ud i den friske luft - og der er ingen grund til at vente til frikvartererne. Styr på Sundheden lancerer nu et nyt forløb til sundhedsundervisningen med titlen "Ud i naturen", og som navnet antyder, er forløbet bygget op af udendørsaktiviteter fra ende til anden.

01. april 2019

”Ud i naturen” er det første udendørs forløb fra Styr på Sundheden, men selvom omgivelserne er nye, er det stadig sundhedsundervisningen, der er i centrum. Forløbet er udarbejdet for at give eleverne en oplevelse af, hvordan naturen og det at opholde sig i naturen kan påvirke ens sundhed. Gennem øvelser som "Bevæg dig mod lyde", "Find din ting" og "Kreativ sundhed" får eleverne mulighed for at mærke og reflektere over, hvad frisk luft og åben himmel gør ved en - både fysisk og mentalt.

Fem gode argumenter for at tage ”Ud i naturen”

”Hvorfor skal vi det?” er et af de spørgsmål, man som lærer rigtig ofte får stillet af sine elever. Du får derfor her fem gode argumenter for, hvorfor det ifølge forskning gavner vores sundhed at komme udenfor:

  1. Man bliver glad af at komme ud
  2. En tur i den frisk lufte luft kan være med til at nedsætte stress og øge koncentrationen
  3. Ophold i naturen fremmer sansning, kreativitet og hukommelse
  4. Bevægelse under åben himmel fremmer psykisk og social sundhed
  5. Udendørs aktivitet bidrager til et samlet øget aktivitetsniveau. Det er både godt for kroppens fysiske form og for ens motoriske evner. 

Kom i gang med udendørs sundhedsundervisning med "Ud i naturen" her.


”Ud i naturen” er udviklet af to studerende fra Idræt og Sundhed på SDU, Mathias Knudsen og Nikolaj Nilsson. De har været i praktik hos Dansk Skoleidræt, og har brugt deres praktikperiode på at udvikle, teste og evaluere det nye forløb til Styr på Sundheden. Forløbet er målrettet 6.-7. årgang, men kan med få justeringer også bruges til både de mindre og større elever.


Forløbet kan anvendes, uanset om klassen har beskæftiget sig med sundhedsundervisning fra Styr på Sundheden før. Det anbefales dog altid, at klassen gennemgår introforløbet ”Hvad er sundhed” forud for et hvilket som helst forløb for at skabe det bedste udgangspunkt for en nuanceret forståelse af det brede, positive sundhedsbegreb.

 
Ryk sundhedsundervisningen udendørs, og giv dine elever en varieret, sjov og aktiv oplevelse i friske omgivelser. Forløbet kan hentes lige her, og lærervejledningen lige her. Forløbet fungerer bedst, hvis du som underviser har læst lærervejledningen først. Her uddybes det teoretiske udgangspunkt for forløbet, så du i højere grad vil være i stand til at gå i dialog med eleverne om emnet.


"Ud i naturen" er det sjette forløb fra Styr på Sundheden. Du kan se alle tilgængelige forløb her. Skal det være rigtig nemt, kan du bestille Sundhedskassen og få tre Sundhedsmapper med alle forløbene, plakater til sundhedsundervisningen og rekvisitter til alle øvelser. Sundhedskassen kan du bestille her.