Tilbage i skole? Styrk elevernes trivsel gennem bevægelse

Dansk Skoleidræt er klar med et nyt afsnit på skoleidraet.dk, som i særdeleshed fokuserer på aktiviteter, der kan fremme elevernes trivsel.

01. marts 2021

Trivsel og sociale fællesskaber skal på skoleskemaet i den næste tid, hvor flere og flere elever får lov at vende tilbage i skole. Efter mange uger med hjemmeundervisning som følge af corona-pandemien, er de yngste elever tilbage, og nu får de også selskab af skolens ældste elever.


Den lange nedlukning med en høj grad af isolering i eget hjem har været hård for de fleste elever, og Dansk Skoleidræt har på den baggrund – og på opfordring fra bl.a. KL og Skolelederforeningen – sat sig for at sætte ekstra spot på bevægelsesaktiviteter, som i særlig grad kan være med til at fremme elevernes trivsel.


- Mistrivslen må forventes at være steget på grund af blandt andet isolering fra social kontakt med klassekammeraterne. Men det kan der gøres noget ved. Vi ved, at bevægelse har en lang række fysiske, mentale, sociale og sundhedsmæssige gevinster, og det er derfor vigtigt, at det bliver et prioriteret område ude på skolerne her i foråret, siger Signe Asferg Rasmussen, projektleder i Dansk Skoleidræt.


Kommer løbende flere trivselsaktiviteter 

Af den årsag har Dansk Skoleidræt udarbejdet en side på skoleidraet.dk, hvor man kan finde en masse god inspiration til bevægelse, der fremmer trivslen, så der kan arbejdes med de gode sociale fællesskaber igen.


En af de aktiviteter, der ligger på siden, hedder ”Social rundbold”. Alle kender rundbold, men her får man øjnene op for et nyt spil, der sætter det sociale i højsæde. Det handler om at arbejde sammen, opnå point - og så er der ingen, der dør. Alle er med og bidrager til fællesskabet.


På samme vis kan man sætte ”Verdensmål i bevægelse” - et materiale med mange forskellige aktiviteter og forløb, hvor eleverne opnår viden om udvalgte verdensmål på en anderledes, sjov og bevægende måde.


- Vi har lagt en lille pamflet af aktiviteter ind på siden, hvor der er noget for både små og store. Og så er det meningen, at vi udvider med flere gode aktiviteter uge for uge, så det bliver let for den enkelte lærer eller pædagog at finde noget brugbart, fortæller Signe Asferg Rasmussen.

Gå til ”Bevægelse og trivsel”.

Der er som bekendt stadig en række klassetrin, som endnu ikke kan vende tilbage i skole. Dansk Skoleidræt opfordrer i den sammenhæng lærere og pædagoger til at orientere sig i afsnittet ”Corona-aktiviter”, som indeholder inspiration til en masse aktiviteter, der kan bruges i hjemmeundervisningen.