Tilmeld din klasse årets bevægelsesjulekalender

December er en traditionsrig måned, men vi har særlig kærlighed for én tradition: Bevægelsesjulekalenderen! Den gemmer hver dag på en sjov brain break, som giver et afbræk fra undervisningen og et smil på læben. Nu er der åbnet for tilmeldinger til julekalenderen – der i år bliver lidt anderledes end normalt.

31. oktober 2022

Vil I have hygge og klassesammenhold gennem bevægelse i hele december måned? Og skabe ekstra variation i den faglige undervisning? Så skal I være med i årets bevægelsesjulekalender fra Dansk Skoleidræt. Sidste år bestilte intet mindre end 11.500 klasser fra 1.456 skoler bevægelsesjulekalenderen. Det svarer til, at 230.000 elever fik et sjovt og aktivt afbræk fra undervisningen. Det er en fornem opbakning, som vi håber at kunne leve op til igen i år - også selvom julekalenderen er lidt anderledes end normalt.


I år er den nemlig udelukkende digital. Det er gratis at deltage, og alle kan melde sig til. Umiddelbart efter tilmelding modtager man en velkomst-mail, der giver adgang til julekalenderuniverset. Her vil kalenderen fungere som vanligt, og der vil blive offentliggjort en sjov og anderledes brain break til hver dag – som der plejer. En brain break er en kort aktiv pause, der fremmer læringsparatheden. En nem måde at få ilt til hjernen og ny energi.

Ved tilmelding modtager man bl.a. en plakat med, der kan printes ud og hænges op i klassen.

- Vi har de senere år oplevet nogle flotte bestillingstal på bevægelsesjulekalenderen. Og selvom det jo er fantastisk, har det også sat nogle tanker i gang. Bestiller en engageret underviser til alle klasser på skolen – også selvom det måske kun er en håndfuld, der bruger den? Så i år prøver vi at køre selve julekalenderen online i et forsøg på at undgå ressourcespildet ved fysiske udgaver, der ikke bliver brugt. Samtidig giver en digital julekalender os et meget bedre indblik i, hvordan den rent faktisk bliver brugt. På den måde kan vi kvalificere vores arbejde, og sørge for at det pædagogiske personale fortsat kan have en god oplevelse med deres klasser hvert år i december, siger Mikael Hansen, der er projektleder i Dansk Skoleidræt.


Julekalenderen vil ikke ligge frit tilgængeligt på hjemmesiden i år - adgangen til online-udgaven opnås gennem tilmelding.

Plakat tilføjer hygge og julestemning

I mange klasseværelser landet over er den fysiske julekalender et ”must have” på højde med guirlander og kravlenisser. Derfor er der lavet en julekalenderplakat i år, der kan printes og hænges op, så den spreder julestemning i klassen. Samtidig er plakaten en synlig påmindelse om at huske at få åbnet dagens låge og udført den brain break, der er blevet udgivet til dagen. Plakaten er tilgængelig via mailen, man modtager efter tilmelding. 


Lægger op til refleksion

Igen i år sætter bevægelsesjulekalenderen fokus på, hvordan man kan skabe et fælles sprog i klassen omkring bevægelse, og at bevægelse kan være mange ting - det er ikke kun sved på panden. Når man modtager julekalender-mailen efter tilmelding, modtager man også et skema, hvori klassen i fællesskab kan kategorisere dagens brain break. De fire kategorier, som de daglige brain breaks kan deles op i er: Koncentration og opmærksomhed, Puls og styrke, Tillid og Samarbejde og Koordination. Dermed lægger julekalenderen også op til, at klassen tager en snak om dagens øvelse, og prøver at sætte nogle ord på, hvad der er på spil den pågældende dag. Skemaet kan printes ud og hænges op i klassen, så der hver dag kan sættes kryds ved dagens bevægelseskategori.

Tilmeld julekalenderen her