Zip Zap Spoing

Jeg er interesseret
 • Få ugens øvelse

  Vi udsender hver uge en øvelse, der kan bringe bevægelse ind i din undervisning. Brug den til inspiration og påmindelse om bevægelsen. Abonner her helt gratis!

  Ugens Øvelse
 • Brug vores gratis materialer!

  Dyk ned i Sæt Skolen i Bevægelses skatkiste med inspiration og materialer. Vi har mere en 150 konkrete øvelsesforslag til alle trin og fag. Mange af dem har en lille introfilm og arbejdsark. Besøg "Bevægelsesfabrikken", hvor dine elever kan skabe skøre og aktive film, som alle kan bevæge sig til. Eller involver de ældste med "Bevæg udskolingen!" - Find det hele her!

  Inspiration og materialer
 • Book et kursus

  Sæt Skolen i Bevægelse kommer ud på din skole og laver kursus for hele personalet. Boost den fælles mission og få lette værktøjer til at lykkes med bevægelsen! Læs mere om vores kursustilbud!

  Kurser

Eleverne står i en rundkreds skulder ved skulder, så alle kan se hinanden. Læreren beder en af eleverne om at flette sine hænder sammen til en ”pistol”. De to pegefingre skal pege lige ud, og tommelfingrene skal pege opad.  

Eleven skal nu pege med sin pistol mod personen til højre for sig og samtidig sige ”Zip” højt. Eleven til højre sender så meldingen videre til den næste i rækken på samme måde med sin pistol og et højt ”Zip”, som så igen sender den videre. Sådan fortsættes der, indtil meldingen er nået hele cirklen rundt.  Lad ”Zip” køre rundt et par gange, indtil alle er med og har forstået det.

Så indføres næste niveau med meldingen ”Spoing.” Et ”Spoing” får ”Zip” til at skifte retning. Et ”Spoing” laves ved, at eleven vender sig mod den elev – til højre eller venstre – som sender ”Zip´et”. I samme bevægelse skyder eleven maven frem og trækker armene op over hovedet, mens der siges ”Spoing” højt (som en tennisbold der bliver sendt tilbage over nettet af en ketsjer). ”Zip” skifter nu retning og kører modsatte vej rundt. Lad igen legen køre et par omgange, hvor begge meldinger er i spil, så ”Zip” prøver at køre begge veje rundt og skifte retning.

Efterhånden som eleverne bliver skrappe til det, øges tempoet automatisk, og man kan vurdere, om der skal sættes flere meldinger i spil:

Variationer

- Når eleverne har godt styr på det, kan man indføre et ”Zap”. Med et ”Zap” kan man sende meldingen ”Zip” tværs over rundkredsen. Retningen bevares enten med eller mod uret rundt indtil næste ”Spoing”.
Et ”Zap” laves ved, at man sigter med én finger på en person på den anden side af kredsen og siger ”Zap”. Et ”Zap” kan kun sendes, når man modtager et ”Zip” eller ”Spoing”. Man kan altså ikke bruge et ”Zap” på personer ved siden af én, da man her kun kan bruge enten ”Zip” eller ”Spoing”. Når I har prøvet legen mange gange, kan ”Zip”, ”Zap” og ”Spoing” flyve rundt i kredsen rigtig hurtigt.

- Hvis eleverne er rigtig skrappe kan I have flere ”Zip” kørende på samme tid.

- Indfør evt. en nu meldinge – f.eks. ”Suk”, som betyder, at meldingen springer næste person i rækken over.

- Gør legen endnu sværere. Måske kan man pludselig bytte plads med den man ”Bang´er”, eller man kan også dukke sig, når man modtager et ”Zip” eller ”Spoing”, hvilket betyder, at meldingen ryger direkte videre til den næste person i rundkredsen.

- Legen kan også leges med at lade eleverne gå ud af legen efterhånden, som de laver en fejl. Måske kan de så ”genoplives” igen ved at løse en opgave eller en bonusbevægelse – f.eks. en kort løbetur, englehop eller lignende.

Download hele øvelsen som pdf her.

Øvelsen er udviklet og inspireret af Peter Vestergaard, Sundhedskonsulent - Bevægelse og røg, Vejle Kommune.