Bevægelse i frikvarteret

Jeg er interesseret
 • Få ugens øvelse

  Vi udsender hver uge en øvelse, der kan bringe bevægelse ind i din undervisning. Brug den til inspiration og påmindelse om bevægelsen. Abonner her helt gratis!

  Ugens Øvelse
 • Brug vores gratis materialer!

  Dyk ned i Sæt Skolen i Bevægelses skatkiste med inspiration og materialer. Vi har mere en 150 konkrete øvelsesforslag til alle trin og fag. Mange af dem har en lille introfilm og arbejdsark. Besøg "Bevægelsesfabrikken", hvor dine elever kan skabe skøre og aktive film, som alle kan bevæge sig til. Eller involver de ældste med "Bevæg udskolingen!" - Find det hele her!

  Inspiration og materialer
 • Book et kursus

  Sæt Skolen i Bevægelse kommer ud på din skole og laver kursus for hele personalet. Boost den fælles mission og få lette værktøjer til at lykkes med bevægelsen! Læs mere om vores kursustilbud!

  Kurser

Optimalt set er bevægelse i frikvarteret lystbetonet og iscenesat af eleverne selv. Denne form for bevægelse eller fri leg er den bedste pause for alle. Næstbedst er leg og bevægelse igangsat af lærere, pædagoger, praktikanter eller større elever.

Her følger en række ideer, som kan tilpasses skolens frikvarterskultur, frikvarterernes varighed og skolens udeområder. Udgangspunktet er, at eleverne skal udenfor i frikvartererne.

Først og fremmest er det en rigtig god ide at lave en slags bod, hvor elever på alle klassetrin kan låne redskaber som hulahopringe, kridt, bolde, bats, kegler, vikingespil, kæmpe-mikado, kængurustylter osv. Boden kan styres meget simpelt ved hjælp af to til tre store elever, der har vagt hvert frikvarter.

Når en elev vil låne en ting, noterer vedkommende navn, klasse og det udlånte. Det udlånte afleveres umiddelbart før frikvarteret ender, og eleven stryges fra listen. Boden kan styres fra et depotrum,  eller fra nogle store opbevaringskasser, eventuelt med en hængelås, umiddelbart i nærhed af skolegården eller udeområderne.

Boldbasis på en ny måde

Introducer nogle anderledes boldlege for eleverne. Spil f.eks. basketball, hvor det gælder om at score omvendt, det vil sige gennem kurven nedefra. Eller spil død- og levendebold, finsk rundbold, squarebold og andre mindre kendte boldspil. Se mere på www.legepatruljen.dk

Musik skaber bevægelse

Stil et musikanlæg op et sted i skolegården og sæt noget funky musik på. Hvad sker der? Eleverne kan f.eks. skate og løbe på rulleskøjter til musikken. Husk at sikre, at de bruger det nødvendige sikkerhedsudstyr.

Lege fra timerne

Eleverne motiveres til selv at igangsætte lege og øvelser, som de allerede har leget i timerne i forbindelse med Sæt Skolen i Bevægelse! Eksempelvis er Halli Hallo og Hoppetabeller skolegårdslege, som eleverne sagtens selv kan organisere.

Klassestafetten

Lad klasserne finde på deres eget stafetløb. Skal de løbe en tur rundt om legepladsen og kravle under et borde-bænkesæt i løbet af stafetten? Skal de drible med en bold hele vejen? Lad eleverne få adgang til nogle simple redskaber, så skal fantasien nok komme i gang for eleverne på mellemtrinet. Lad klasserne dyste i par, så de afprøver hinandens stafetter. Øvelsen kan nemt organiseres af de store elever.

Elevrådet

Elevråd skal sikre, at der altid er lavet optegnede baner til f.eks. ost og fodtennis. Elevrådet skal arbejde på at skabe gode udemiljøer og gennem repræsentation i skolebestyrelsen tale for, at der afsættes midler hertil, så der kan købes udendørs bordtennisborde og andre rekvisitter til brug i frikvartererne.Frikvarter