Bevægelse i frikvarteret

Jeg er interesseret
 • Få ugens øvelse

  Vi udsender hver uge en øvelse, der kan bringe bevægelse ind i din undervisning. Brug den til inspiration og påmindelse om bevægelsen. Abonner her helt gratis!

  Ugens Øvelse
 • Brug vores gratis materialer!

  Dyk ned i Sæt Skolen i Bevægelses skatkiste med inspiration og materialer. Vi har mere en 150 konkrete øvelsesforslag til alle trin og fag. Mange af dem har en lille introfilm og arbejdsark. Besøg "Bevægelsesfabrikken", hvor dine elever kan skabe skøre og aktive film, som alle kan bevæge sig til. Eller involver de ældste med "Bevæg udskolingen!" - Find det hele her!

  Inspiration og materialer
 • Book et kursus

  Sæt Skolen i Bevægelse kommer ud på din skole og laver kursus for hele personalet. Boost den fælles mission og få lette værktøjer til at lykkes med bevægelsen! Læs mere om vores kursustilbud!

  Kurser

Optimalt set er bevægelse i frikvarteret lystbetonet og iscenesat af eleverne selv. Denne form for bevægelse eller fri leg er den bedste pause for alle. Næstbedst er leg og bevægelse igangsat af lærere, pædagoger, praktikanter eller større elever.

Her følger en række ideer, som kan tilpasses skolens frikvarterskultur, frikvarterernes varighed og skolens udeområder. Udgangspunktet er, at eleverne skal udenfor i frikvartererne.

Først og fremmest er det en rigtig god ide at lave en slags bod, hvor elever på alle klassetrin kan låne redskaber som hulahopringe, kridt, bolde, bats, kegler, vikingespil, kæmpe-mikado, kængurustylter osv. Boden kan styres meget simpelt ved hjælp af to til tre store elever, der har vagt hvert frikvarter.

Når en elev vil låne en ting, noterer vedkommende navn, klasse og det udlånte. Det udlånte afleveres umiddelbart før frikvarteret ender, og eleven stryges fra listen. Boden kan styres fra et depotrum eller fra nogle store opbevaringskasser, eventuelt med en hængelås, umiddelbart i nærheden af skolegården eller udeområderne.

Walk'n'talk

Mange af de ældste elever vil gerne sludre og snakke i frikvartererne. Men hvorfor sidde ned og gøre det? Frisk luft og jordforbindelse skal ikke undervurderes, og desuden gør fysisk bevægelse noget helt særligt for samtalens flow. Introducer eleverne til walk'n'talk og lad dem selv undersøge metoden.

Bed eleverne prøve walk'n'talk nogle gange i frikvartererne, eksempelvis ved at lade dem gå en tur rundt om skolen eller en runde i den nærmeste park. Lad dem mærke, hvad bevægelse gør ved deres refleksion og udviklingen i samtalen. Også mange gruppearbejder kan løses i bevægelse.

Kinesisk frikvarter

I Kina laver man gymnastik, kampsport og Tai Chi på hvert et gadehjørne. Reserver et område i skolegården til "stille" aktiviteter. Er der nogen af eleverne, der dyrker kampsport, så få dem til at planlægge et lille program i nogle forskellige slag og spark. Er der nogen af skolens lærere, der dyrker Tai Chi eller yoga, kan de måske lokkes til at lave en lille aktivitet med eleverne i løbet af temaugen.

Skolegårdsturnering

Lad de ældste elever organisere nogle turneringer i f.eks. streetbasket, vikingespil, streetfodbold, hockey eller forhindringsbaner.

Musik skaber bevægelse

Stil et musikanlæg op et sted i skolegården og sæt noget funky musik på. Hvad sker der? Eleverne kan f.eks. skate og løbe på rulleskøjter til musikken. Husk at sikre, at de bruger det nødvendige sikkerhedsudstyr.
 

Streetmovement

Parkour og streetmovement kan opleves på mange gadehjørner, p-pladser og i parker. Kender dine elever til denne nye gadestil? En opdagelsestur på Streetmovement vil vist inspirere de fleste elever. Men pas på, så start i det små med lidt balancegang og nogle små sikre hop.

Mange elever vil synes det er sjovt at forevige de skægge spring på mobilens kamera. Afklar først, hvad skolens regler er på dette område. Bliv eventuelt inspireret på Street movement på Youtube.

Anden inspiration


Link til gamle lege fra Lemvig Museum.

Link til FDF's Legedatabase