Grundstofsortering

Jeg er interesseret
 • Få ugens øvelse

  Vi udsender hver uge en øvelse, der kan bringe bevægelse ind i din undervisning. Brug den til inspiration og påmindelse om bevægelsen. Abonner her helt gratis!

  Ugens Øvelse
 • Brug vores gratis materialer!

  Dyk ned i Sæt Skolen i Bevægelses skatkiste med inspiration og materialer. Vi har mere en 150 konkrete øvelsesforslag til alle trin og fag. Mange af dem har en lille introfilm og arbejdsark. Besøg "Bevægelsesfabrikken", hvor dine elever kan skabe skøre og aktive film, som alle kan bevæge sig til. Eller involver de ældste med "Bevæg udskolingen!" - Find det hele her!

  Inspiration og materialer
 • Book et kursus

  Sæt Skolen i Bevægelse kommer ud på din skole og laver kursus for hele personalet. Boost den fælles mission og få lette værktøjer til at lykkes med bevægelsen! Læs mere om vores kursustilbud!

  Kurser

Mange kort med grundstofnavne lægges ud i et område, med den blanke side opad.
Eleverne er sammen i par og skal fra et udgangspunkt løbe ned og hente et kort på skift. Når alle kort er samlet ind af parrene sorterer de stofferne i kategorierne flydende stoffer, faste stoffer og gasser. Hvis hele det periodiske systems stoffer er med, kan syntetiske stoffer også være en kategori. I starten er det nok at have de 20 mest kendte stoffer med på kortene.

Eleverne skal i grupper på skift løbe hen til en række med tre spande, en for hver kategori, og putte en af deres kort i den rigtige spand.

Den måde, de skal løbe på varierer:

Flydende: Gruppen løber med hinanden i hånden og aflever kortet

Faste: hink på et ben og aflever kortet

Gasser: snor rundt om dig selv to gange, før du afleverer kortet

Når alle kort er afleveret, gennemgås hver spands indhold og man kan snakke om hvert stofs egenskab på klassen.

Variationer

Kategorierne, som spandene skal repræsentere kan variere. De kan være lettere: sorter efter metal/ikke-metal eller sværere: grupper eller perioder.

Eleverne kan have det periodiske system i oversigtsform til rådighed under øvelsen eller læreren kan have det, og man skal lave en øvelse, for at få det at se, fx 10 englehop.