Find din makker

Jeg er interesseret
 • Få ugens øvelse

  Vi udsender hver uge en øvelse, der kan bringe bevægelse ind i din undervisning. Brug den til inspiration og påmindelse om bevægelsen. Abonner her helt gratis!

  Ugens Øvelse
 • Brug vores gratis materialer!

  Dyk ned i Sæt Skolen i Bevægelses skatkiste med inspiration og materialer. Vi har mere en 150 konkrete øvelsesforslag til alle trin og fag. Mange af dem har en lille introfilm og arbejdsark. Besøg "Bevægelsesfabrikken", hvor dine elever kan skabe skøre og aktive film, som alle kan bevæge sig til. Eller involver de ældste med "Bevæg udskolingen!" - Find det hele her!

  Inspiration og materialer
 • Book et kursus

  Sæt Skolen i Bevægelse kommer ud på din skole og laver kursus for hele personalet. Boost den fælles mission og få lette værktøjer til at lykkes med bevægelsen! Læs mere om vores kursustilbud!

  Kurser

Alle elever får en lommevest eller en plastiklomme og en sikkerhedsnål, som de tager eller placerer på maven - samt et kort eller en seddel med et historisk faktaspørgsmål eller svar. Det afhænger af fag og fagligt fokus.
I historie kunne det f.eks. være i forbindelse med et forløb om ”Slaget ved Dybbøl i 1864”.

Alle elever går nu rundt mellem hinanden - evt. til musik - med deres seddel i hånden uden at kigge på den, når man møder en person, så bytter man seddel. Dette sker flere gange  og  efter  lidt tid stoppes musikken, eller læreren råber ”stop!” 
Nu gælder det om for hver enkelt elev hurtigst muligt at orientere sig på ens egen seddel og placere den synligt i lommevesten. Læreren siger så: ”Find din makker!”
Herefter skal eleverne hurtigst muligt finde deres makker - svaret på eller spørgsmålet til det svar, man har i sin lommevest/plastiklomme på maven.

Eksempel på spørgsmål/svar-makkerpar:
”Hvornår stod det afgørende slag ved Dybbøl?”/ ”18. april 1864”
osv.

Når man har fundet sin makker, sætter man sig ned hurtigst muligt. Det par, der sidst finder hinanden, skal sammen ud til læreren og aflevere deres sedler. Her modtager de to nye match eller blanke sedler, de selv skal samarbejde om et spørgsmål og svar på. Herefter starter legen på ny. Lommevestene/Plastiklommerne tømmes, og eleverne går rundt mellem hinanden og bytter sedler.

 

Variationer

Øvelsen kan også anvendes i sprogfagene, hvor der f.eks. skrives danske og engelske ord som makkerpar: blå/blue - æble/apple osv. 

I natur/teknologi kan der arbejdes med lande og landenes flag. I fysik/kemi kan grundstoffernes navne og kemiske betegnelse indgå som makkerpar.

 

Evaluering af øvelsen og tegn på læring

Øvelsen er helt oplagt som en evalueringsøvelse, hvor konkret faktaviden automatiseres og er med til at skabe overblik. Øvelsen kan med fordel følges op af en fælles repetition og samtale på klassen for at få sat det faglige indhold ind i en større ramme - her "Krigen i 1864".