Træk og slip

Jeg er interesseret
 • Få ugens øvelse

  Vi udsender hver uge en øvelse, der kan bringe bevægelse ind i din undervisning. Brug den til inspiration og påmindelse om bevægelsen. Abonner her helt gratis!

  Ugens Øvelse
 • Brug vores gratis materialer!

  Dyk ned i Sæt Skolen i Bevægelses skatkiste med inspiration og materialer. Vi har mere en 150 konkrete øvelsesforslag til alle trin og fag. Mange af dem har en lille introfilm og arbejdsark. Besøg "Bevægelsesfabrikken", hvor dine elever kan skabe skøre og aktive film, som alle kan bevæge sig til. Eller involver de ældste med "Bevæg udskolingen!" - Find det hele her!

  Inspiration og materialer
 • Book et kursus

  Sæt Skolen i Bevægelse kommer ud på din skole og laver kursus for hele personalet. Boost den fælles mission og få lette værktøjer til at lykkes med bevægelsen! Læs mere om vores kursustilbud!

  Kurser

Der opstilles en kvadratisk eller rektangulær bane. Alle elever samles på banen, og to elever udvælges til fangere. Bevægelsesterningen kastes, og alle - inkl. fangerne - bevæger sig, som terningen viser. Når fangerne berører en elev, siges der ”træk”, og den, der er blevet fanget, sætter sig, så kroppen danner et toilet (højre arm vinkelret i luften som trækkes der i en snor, højre knæ i gulvet, venstre fod i gulvet, så venstre ben danner en vinkel på 90 grader og tager form som et sæde). Stillingen holdes, indtil en fri elev sætter sig på sædet og giver den tilfangetagne et regnestykke inden for et aftalt område og en aftalt sværhedsgrad (addition, subtraktion, multiplikation). Løses stykket korrekt, råber den frie elev ”slip”, hvorefter den tilfangetagne er med i legen igen. Er stykket forkert, må den tilfangetagne vente på et nyt regnestykke fra en ny fri elev. Øvelsen udføres på tid. Når tiden er gået, kastes terningen igen, og det nye læringsområde aftales. 

Variationer

Stilingen kan varieres, jf. almindelig ståtrold.  
Den matematiske opgave kan gives af den, der er blevet fanget og danner toilet. Opgaven kan også trækkes fra en bunke, hvis det er med helt små elever, eller hvis læreren ønsker at træne i et bestemt emne.
Øvelsen kan anvendes som færdighedstræning på mellemtrinnet.
Øvelsen kan anvendes i dansk, hvor ”toilettet” må ”slippe”, når denne fx har nævnt fem substantiver, verber, adjektiver el. lign., eller når eleven har stavet et diktatord korrekt.