Skolevej

Jeg er interesseret
 • Få ugens øvelse

  Vi udsender hver uge en øvelse, der kan bringe bevægelse ind i din undervisning. Brug den til inspiration og påmindelse om bevægelsen. Abonner her helt gratis!

  Ugens Øvelse
 • Brug vores gratis materialer!

  Dyk ned i Sæt Skolen i Bevægelses skatkiste med inspiration og materialer. Vi har mere en 150 konkrete øvelsesforslag til alle trin og fag. Mange af dem har en lille introfilm og arbejdsark. Besøg "Bevægelsesfabrikken", hvor dine elever kan skabe skøre og aktive film, som alle kan bevæge sig til. Eller involver de ældste med "Bevæg udskolingen!" - Find det hele her!

  Inspiration og materialer
 • Book et kursus

  Sæt Skolen i Bevægelse kommer ud på din skole og laver kursus for hele personalet. Boost den fælles mission og få lette værktøjer til at lykkes med bevægelsen! Læs mere om vores kursustilbud!

  Kurser

Ideer til bevægelse på skolevejen

Bevægelse undervejs til skole er en oplagt mulighed for alle elever for at få lidt motion før og efter skoletid - og dermed give sig selv bedre vilkår for indlæring. De fleste børn bor tæt på deres skole, og mange cykler eller går allerede til skole. Men tal fra 2005 viser, at antallet af børn, der cykler til skole, er faldet med næsten 30 procent indenfor de sidste 15 år, og samtidig er andelen af børn, der køres i bil til og fra skole, steget.

GåBusser

En GåBus er en enkel, sund og pædagogisk måde at få de mindre børn bragt til eller fra skole uden brug af bil. GåBussen består typisk af fire til otte børn, der sammen med en "chauffør" går til skole langs en fastlagt rute med aftalte stoppesteder. Det er børn, der bor i nærheden af hinanden, der følges i den samme GåBus.

Forældrene skiftes til at være "chauffør" og aftaler indbydes, hvem der går hvornår. Driften afGåBussen er forældrenes ansvar, men alle GåBus-chauffører bliver informeret om deres opgaver og om færdselsreglerne. GåBusserne kan også bestyres af store elever, og stoppestederne kan fordeles efter, hvor de store elever bor. Adskillige skoler og kommuner har afprøvet ideen om GåBusser, som oprindeligt stammer fra England.

GåMetro

En lidt udvidet version af GåBusserne er en GåMetro, der primært retter sig mod de ældste elever i indskolingen. Eleverne mødes på forskellige "stationer", og der tegnes en streg på fortovet, som eleverne skal følge. Ruten skal streges op med kridtmaling, så den holder uden for megen vedligeholdelse. Stregerne kan have forskellige farver, der markerer forskellige ruter og længder. GåMetroen kan passere veje, hvor der er lyskryds eller skolepatruljer.Optimalt set skal ruterne i første omgang males op af Teknisk Forvaltnings personale. Efterfølgende kan skolebestyrelse, elevråd og forældre holde øje med behovet for vedligeholdelse, som kan varetages af forældre, store elever eller Teknisk Forvaltning.

Trafikfri Zone

For at gøre det mere sikkert for eleverne at cykle til skole, indføres en trafikfri zone i en kilometers radius omkring skolen. Ved indfaldsvejene (zonens grænse) kan man opstille skilte, der minder bilisterne om, at zonen - så vidt muligt - skal holdes bilfri om morgenen og om eftermiddagen.

Bliv fulgt til skole af din mor eller far

Indfør en dag om ugen, hvor eleverne cykler eller går til og fra skole med en af forældrene. På vejen til skolen kan der eventuelt opstilles aktivitetsposter i form af skolepatruljer eller legepatruljer, der laver små morgengymnastikøvelser med de forbipasserende elever.

Find en bevægelsesven

På mange skoler er der allerede etableret læsevenner og legevenner. Konceptet kan udvides, så større elever en dag om ugen eller lignende følger deres bevægelsesven til eller fra skole. Det er hensigtsmæssigt, hvis følgesvendene bor i nærheden af hinanden.

Musik

Download denne øvelse som pdf.