Bevægelse i skoledagenNyheder
27. november 2024
Skoleelever landet over får hjernen og kroppen i julegear
110.000 elever fra mere end 1000 skoler laver en masse sjove aktiviteter og anderledes øvelser i julemåneden. De åbner hver skoledag en låge i Dansk Skoleidræts bevægelsesjulekalender, som i år kan fejre 10-års jubilæum.

December er traditionernes tid på landets skoler med kalenderlys, pebernødder, juleklip og en masse anden julehygge. Men det er også måneden, hvor der mange steder bliver sat ekstra turbo på bevægelse i undervisningen. Over de seneste 10 år er Dansk Skoleidræts bevægelsesjulekalender nemlig blevet et stort julehit, og jubilæumsåret er ingen undtagelse.
110.000 elever i 5.292 klasser på 1.005 skoler fra hele landet er således tilmeldt. De kan se frem til brain breaks med kreative titler som ”Elevatorbog”, ”Klappeleg i kreds” og ”Menneske, hus og jordskælv”.
– Det er fantastisk, at bevægelsesjulekalenderen bliver taget så godt imod. Med 10 succesrige år på bagen har formen med de aktive bevægelsespauser mere end vist sin berettigelse som et initiativ, der kan skabe variation i skoledagen for mange tusinde elever og sikre nogle sjove fælles oplevelser ude i klasserne. For underviserne er det samtidig nem inspiration til at få prioriteret mere bevægelse i timerne, siger Kira Mogensen, projektleder i Dansk Skoleidræt.
Brain breaks suppleres med fortælling
Bevægelsesjulekalenderen indeholder i jubilæumsudgaven de bedste brain breaks fra de 10 første leveår. De 14 udvalgte af slagsen er blevet genindspillet med en gruppe entusiastiske elever fra Højmeskolen i Odense, og det med en gennemgående fortælling, som eleverne spiller hovedrollerne i.
– Med fortællingen som ramme har vi tilsat noget spænding og dermed et ekstra incitament til at få åbnet lågerne hver eneste skoledag i december. Det er et ønske om at tænke et nyt element ind, samtidig med at vi holder fast i det, der virker, i form af en brain break, siger Kira Mogensen.
Aktiviteterne er inddelt i fire bevægelseskategorier: ”Koncentration og opmærksomhed”, ”Puls og styrke”, ”Tillid og Samarbejde” samt ”Koordination”.
– En central del af bevægelsesjulekalenderens formål er, at klasserne får skabt en bevidsthed om, at bevægelse kan være mange ting. At et aktivt afbræk fx ikke altid er lig med sved på panden. Det er vigtigt, at både undervisere og elever er bevidste om, at bevægelse kan have mange former og tjene forskellige formål, siger Kira Mogensen.
Vigtigt for læringsparatheden
Bevægelsesjulekalenderen er digital og gratis at deltage i. Alle lærere/pædagoger, der har tilmeldt deres klasse, får hver skoledag tilsendt en mail med link til morgendagens låge, som indeholder en kort video med en brain break, der kan udføres på alle årgange. En brain break er en kort aktiv pause, der fremmer læringsparatheden, så eleverne får ilt til hjernen og ny energi.
– Bevægelse er med til at sikre den motivation i skoledagen, som er så vigtig for mange elevers læring og trivsel. Når eleverne bruger kroppen, styrker det deres evne til at forstå og huske det faglige stof. Så med de mange tilmeldte skoler, kan man roligt sige, at julen også er hjernernes fest, siger Kira Mogensen.
Fakta
- Dansk Skoleidræts bevægelsesjulekalender så dagens lys i 2014.
- Gennem flere år har deltagertallet ligget på mere end 100.000 elever fra landets skoler, og flere gange har også flere udenlandske skoler tilmeldt sig. I 2021 blev der udarbejdet en corona-venlig udgave af kalenderen, som 1.456 skoler tællende hele 230.000 elever var med i.
- Bevægelsesjulekalenderen har år efter år fået en masse ekstra bevægelse ind på skolerne i december, og initiativet blev derfor tidligere på året indstillet til ”Be Active Award”, som er en pris den europæiske breddeidrætsorganisation ISCA står bag.