Nyheder
22. oktober 2024
Vær med i bevægelsesjulekalenderen
I år fejrer vi, at det er 10 år siden, at vores bevægelsesjulekalender så dagens lys. Der er sket en del med julekalenderen siden dengang. Den er blevet forfinet, og der er udviklet på konceptet – og i år er ingen undtagelse.
December er en magisk måned, der på mange skoler betyder juleklip, pebernødder og kalenderlys. Men i de seneste 10 år har det også betydet aktive og sjove daglige afbræk fra den fagfaglige undervisning i hele julemåneden på mere end halvdelen af landets skoler. Det bliver forhåbentlig også tilfældet i år, hvor bevægelsesjulekalenderen er blevet gentænkt i anledning af 10-års fødselsdagen.
Greatest hits
Bevægelsesjulekalenderen hylder i jubilæumsudgaven de bedste brain breaks fra dens levetid. Dansk Skoleidræt har derfor været i gemmerne og set alle gamle julekalender-øvelser igennem. De 14 bedste er blevet genindspillet sammen med en gruppe entusiastiske elever fra Højmeskolen i Odense. Der kommer traditionen tro til at være aktiviteter inden for fire kategorier: ”Koncentration og opmærksomhed”, ”Puls og styrke”, ”Tillid og Samarbejde” samt ”Koordination”.
– Med de fire kategorier vil vi gerne vise, at bevægelse er et bredt begreb. Bevægelse kan altså både være høj puls og yoga-øvelser. Vi har gennem årene udviklet rigtig mange aktiviteter, og vi glæder os over at præsentere nogle af dem igen. Det har virkelig været sjovt for os at være i arkivet, og vi er sikre på, at øvelserne stadig holder, siger projektleder i Dansk Skoleidræt Kira Mogensen.
Gennemgående fortælling
De øvrige år har bevægelsesjulekalenderen hver dag været en video, hvori en brain break er blevet instrueret og demonstreret. I år er de 14 brain breaks en del af en fortælling, som eleverne spiller hovedrollerne i. Med fortællingen skabes der endnu mere spænding og forhåbentlig endnu en grund til at få åbnet lågerne hver eneste skoledag i december.
– Vi har prøvet at tænke nyt og lidt ud af boksen i år, når nu det er jubilæum. 10 års bevægelse skal fejres, og derfor må det godt være lidt anderledes. Vi holder fast i det, der virker – en brain break hver skoledag. Men rundt om det er der lidt gak og løjer, og vi håber, at eleverne kommer til at kunne lide det, og at de bliver grebet af fortællingen, siger Kira Mogensen.
Om Bevægelsesjulekalenderen
- Julekalenderen er digital, og alle deltagere får hver skoledag tilsendt en mail med link til morgendagens låge.
- Hver låge er en kort video med en brain break, der kan udføres af alle årgange på skolen.
- Med til julekalenderen hører en plakat, der kan printes ud og hænges op, hvor en elev hver dag kan krydse af, når dagens aktivitet er lavet.
- Sidste år deltog mere end 1000 skoler og mere end 6000 klasser i julekalenderen.