Forside/Nyheder/Nyt forløb til idrætsfaget på vej

Idrætsfaget

17. juni 2023

Nyt forløb til idrætsfaget på vej

Hold tre uger blokeret, når du planlægger din idrætsundervisning for efteråret. Der er nemlig et nyt forløb til indholdsområdet “fysisk træning” på vej – både til indskoling, mellemtrin og udskoling.

Nyt forløb til idrætsfaget på vej

Skoleåret går på hæld, og det betyder, at forberedelserne til næste skoleår er i gang. Derfor melder vi allerede nu ind med et “sæt kryds i kalenderen”. Som optakt til Skolernes Motionsdag udgiver vi nemlig et nyt forløb til idrætsfaget. Forløbenes varighed er sat til 3 dobbeltlektioner af 90 minutters varighed og tanken er, at det lægges i årsplanen i ugerne op til efterårsferien.

Fysisk træning, trivsel og samarbejde 
Forløbet tager afsæt i fysisk træning med trivsel og samarbejde som tema. Trivsel bliver temaet for årets motionsdag, og derfor er det naturligvis også en del af forløbet til idrætsfaget.

– Kombinationen af fysisk træning og trivsel og samarbejde er ret god. Gennem hele forløbet styrkes elevernes relationskompetencer via små aktiviteter, der har fokus på samarbejde og trivsel, og som samtidig understøtter indholdsområdet fysisk træning, siger Kira Mogensen, der er projektleder i Dansk Skoleidræt.

Et eksempel på hvordan indholdsområdet og temaet kombineres er fx at der i en af lektionerne arbejdes med konceptet ”tabata” og før, under og efter sekvenserne er der indlagt ‘breaks’ med en samarbejds- og trivselsaktivitet.

Det overordnede formål med materialet er at give elever og idrætslærere en god indflyvning til Skolernes Motionsdag og at give idrætslærere inspiration til deres undervisning.

Forløbet tager afsæt i forskellige grundtræningselementer under området fysisk træning:

  • Indskolingen – styrke og koordination
  • Mellemtrin – kondition og hurtighed
  • Udskolingen – koordination og smidighed

Fleksibelt og kræver minimal forberedelse
Forløbet er udviklet, så det kan lægges direkte ind i årsplanen. Det kan bruges som det er, du kan mixe det med dine egne aktiviteter eller du kan erstatte aktiviteter fra ét klassetrin med dele fra materialet til de to øvrige trin. Hvis du fx underviser en klasse på mellemtrinnet og finder en del af materialet fra indskolingen eller udskolingen interessant og relevant for netop dét, som du gerne vil, kan du sagtens udskifte eller supplere med aktiviteter fra de to andre forløb – naturligvis med bevidsthed om mindre didaktiske ændringer.

– Vi er selv idrætslærere, og vi ved, hvor vigtigt det er med gennemarbejdede forløb, der er let tilgængelige, og så er det også et plus, når det ikke kræver den helt store forberedelse. Vi håber, at skolerne har lyst til at bruge det til at styrke deres trivsel, blive skarpere på indholdsområdet – og selvfølgelig til at blive mestre i opvarmningsdansen til Skolernes Motionsdag, siger Kira Mogensen.

Materialet forventes at være klar lige på den anden side af sommerferien.

Mens du venter på, at materialet bliver udgivet, så brug ét minut på at registrer at din skole afholder Skolernes Motionsdag – der er fede præmier på højkant. Hop til tilmelding her.

Vil du være sikker på at få besked, når det nye materiale er tilgængeligt? Så skriv dig op til vores nyhedsbrev “Nyt fra Skoleidrætten” lige her.

Relaterede nyheder

Søgning