Seje elever belønnes landet over

I denne uge blev den første af årets i alt fem belønningsdage afholdt på Gymnastikhøjskolen i Ollerup. Dagene er en tak til de mange elever, der hver dag gør en kæmpe indsats som Legepatrulje-instruktører på deres skoler. I alt får knap 550 elever landet over fornøjelsen af en dag fuld af sjove idrætsaktiviteter i løbet af de næste to uger.

03. maj 2022

De stiller op og laver fede pauser med puls og leg for de mindste elever. De bruger frivilligt deres pauser, skaber relationer på tværs af årgange, og de er ikke mindst rollemodeller for deres yngre skolekammerater. Hvem de er? De er Legepatrulje-instruktører – i Dansk Skoleidræt kalder vi dem også hverdagens helte.

I løbet af maj måned løber fem belønningsdage af stablen rundt omkring i landet. Og på disse dage er rollerne er byttet om, for her er det ikke Legepatrulje-instruktørerne, der har teten. De skal bare være til stede og fyre den af i alle de sjove og anderledes idrætsaktiviteter, forskellige højskoler har planlagt til ære for dem.

På Gymnastikhøjskolen Ollerup havde tirsdagens program tema om havet. Så efter dagens velkomsttale, der hyldede og takkede Legepatrulje-eleverne for deres indsats, blev aktiviteterne skudt i gang med en fælles dans med bl.a. krabbe-moves og hajfinne-arme til nummeret ”Help! I’m a fish”. Herefter kom eleverne rundt på forskellige stationer, der alle bød på forskellige udfoldelser. I parkour-hallen dystede fx to pirat-hold om at stjæle hinandens nøgler uden at blive ramt af en stikbold. Blev man ramt, skulle man gå planken ud, springe i skumgraven og kæmpe sig op igen. På en anden station skulle to hold få mest muligt vand op i en spand ved først at vride en klud ned i en dåse og herefter guide en holdkammerat med bind for øjnene op til spanden, hvor vandet skulle hældes i.


Legepatruljen er fedt for store og små
Celina og Magnus fra Rasmus Rask Skolen i Odense deltog sammen med hele deres klasse og deres parallelklasse, hvor alle elever er Legepatruljeinstruktører. De havde glædet sig til dagen

- I dag får vi lov selv at prøve, hvordan det er at have Legepatrulje. Normalt er det os, der laver legene, men i dag er det dem, der går her på højskolen. Det er meget sjovt at prøve. Og så er det rart, at man får noget belønning for at have arbejdet hårdt, siger Magnus.

Rasmus Rask Skolen har Legepatrulje to gange om ugen, og det er tydeligt at mærke, at de to instruktører brænder for det.

- Når man har en Legepatrulje får man et forhold til de yngre, man bliver ikke så separeret mellem klasser og årgange, og man får lov at få sjove oplevelser. Det er fedt at lære så mange at kende, siger Celina.

- Der kan være nogle børn, der går rundt i frikvartererne og ikke har noget at lave og som synes, at det er lidt kedeligt – men med Legepatruljen har de pludselig noget, de kan være med til, siger Magnus.

Rollemodeller og igangsættere
Legepatrulje-instruktørerne gør ikke kun en forskel på skolerne i de 15-30 minutter, de aktiverer de yngste elever. Deres indsats er med til at skabe en tryghed og nogle relationer, der forplanter sig til resten af skoledagen.

- Legepatruljeinstruktørerne gør med deres engagement en kæmpe forskel ude på skolerne. De tager et ansvar, som de helt klart vokser af. De er bevidste om, at de har en vigtig funktion som gode rollemodeller for de små, og på den måde løfter de en stor opgave, når det handler om at få en skoledag med mere trivsel og bevægelse, siger Signe Asferg, projektleder i Dansk Skoleidræt.

Celina og Magnus fra Rasmus Rask-skolen er bevidste om, at de er med til at skabe en tryggere skolegård.

- Hvis de små ikke havde kendt os, så havde de måske følt sig lidt utrygge, når de mødte os. Men når nu de er med til at lege med os, så er de ikke så bange for det, siger Magnus.
- De siger hej, når man møder dem, supplerer Celina og fortsætter:
- Med Legepatruljen har de små har nogen at se op til, og nogen at gå til, hvis der er noget galt. Og så har de altid nogen at lege med.


Halvdelen af landets skoler har Legepatrulje, og det er dermed et af Dansk Skoleidræt mest populære koncepter.

Læs mere om Legepatruljen her eller book et kursus, så dine elever kan blive uddannede Legepatrulje-instruktører her.