Skolernes Motionsdag i samarbejde med Vild med Dans

I forbindelse med Skolernes Motionsdags 40-års jubilæum har Dansk Skoleidræt og TV2-programmet Vild med Dans indgået et samarbejde. Det udmøntes bl.a. i en række videoer, hvor professionelle dansere instruerer i årets officielle opvarmningsdans og i en markering af Skolernes Motionsdag i programmet fredag d. 14. oktober.

08. september 2022

Om Skolernes Motionsdag

  • Skolernes Motionsdag blev stiftet i 1982, og har derfor i år 40-års jubilæum.
  • I begyndelsen handlede dagen udelukkende om løb, men motionsaktiviteterne udviklede sig rundt om på skolerne, og i 1993 blev dagen omdøbt fra ”Skolernes Motionsløb” til "Skolernes Motionsdag".
  • En undersøgelse fra 2018 viser, at 96 procent af Danmarks folke-, fri-, privat- og specialskoler deltager i Skolernes Motionsdag med knap 650.000 aktive elever. Oveni tallet kan lægges flere efterskoler, gymnasier og erhvervsskoler samt et ikke opgjort antal daginstitutioner.
  • I 2021 blev landets skoler opfordret til at registrere deres deltagelse i Skolernes Motionsdag. Mere end 939 skoler med over 315.000 børn tilmeldte sig, og Skolernes Motionsdag blev slået fast som det største motionsevent i Danmark.
  • Dansk Skoleidræt udgiver udover opvarmningsdansen også et ugeprogram med inspiration til en hel temauge om bevægelse op til efterårsferien og diplomer til Skolernes Motionsdag, der i år er tegnet af en elev, der vandt en tegnekonkurrence udbudt i foråret.
  • Se endnu mere på skolernesmotionsdag.dk

Opvarmningsdansen er en fast del af mange skolers tradition på Skolernes Motionsdag. Derfor får den hele armen i år, hvor Dansk Skoleidræt fejrer motionsdagens 40-års jubilæum. Ikke nok med at dansen har referencer til de fire årtier, Skolernes Motionsdag har tilbagelagt – den bliver også vist frem på video af nogle af de mest danseglade mennesker i Danmark.


- Vi er enormt glade for og stolte over, at have Vild med Dans med ombord i år. Opvarmningsdansen er efterhånden blevet en stor del af Skolernes Motionsdag, og at denne i år bakkes op af et tv-program, der netop handler om danseglæde og begejstring – det kunne ikke være meget bedre, siger Bjørn Friis Neerfeldt, generalsekretær i Dansk Skoleidræt.


Redaktionen bag Vild med Dans tog positivt imod Dansk Skoleidræts samarbejdsforslag, fordi den folkekære tradition – herunder opvarmningsdansen - taler lige ind i Vild med Dans’ kernefortælling.


- Skolernes Motionsdag og Vild med Dans har masser af gode synergier. Dans er sjovt, dans er sundt, og den bevægelsesglæde, der forbindes med motionsdagen – og ikke mindst energien og fællesskabet i opvarmningsdansen - passer virkelig godt til budskaberne i Vild med Dans. Så vi glæder os til at være med til at markere jubilæet i år og flytte Vild med Dans ud på alle landets folkeskoler. Og ikke mindst flytte lidt af motionsdagen ind på vores eget dansegulv, siger Thomas Richardt Strøbech, programredaktør på TV2.

TikTok-videoer og motionsdag i laksko

Hvert år udgiver Dansk Skoleidræt den officielle opvarmningsdans, som skolerne kan bruge som fælles opvarmning på dagen. Mange bruger idrætstimerne op til motionsdagen på at øve dansen, så den sidder lige i skabet fredag før efterårsferien. Dansen udgives altid i to versioner. Én med elever, og en hvor en voksen danser for, så trinnene bedre kan ses.

Sidstnævnte bliver i år danset af to professionelle dansere, som Vild med Dans har stillet til rådighed i forbindelse med samarbejdet. Der bliver desuden lavet TikTok-videoer med små instruktionssekvenser, som eleverne kan øve op til dagen, og så kommer opvarmningsdansen til at indgå som en del af det Vild med Dans-program, der ruller over skærmen på Skolernes Motionsdag.


Danserne i instruktionsvideoerne er Asta Björk Ívarsdóttir og Morten Kjeldgaard. Asta Björk Ívarsdóttir vandt sidste år Vild med Dans med sangeren Jimilian. Morten Kjeldgaard er en erfaren herre i programmet, og deltager i år i sin 11. sæson. I 2016 tog han førstepladsen sammen med sin dansepartner, den professionelle bokser, Sarah Mahfoud.


Som mange andre danskere har Morten Kjeldgaard også en personlig fortælling om Skolernes Motionsdag.

- Jeg husker faktisk min motionsdag som noget, jeg så frem til i flere uger. En hel dag, hvor man ikke skulle sidde stille inden for på en stol, var lige mig. Vi havde længdespring, højdespring, stafetløb, spydkast og meget mere. Man var sammen med en masse mennesker og der var altid fantastisk energi, siger Morten Kjeldgaard.


Og måske får Morten Kjeldgaard mulighed for at fortælle sin Skolernes Motionsdags-historie til hele Danmark. Han skal bare blive i konkurrencen frem til fredag d. 14. oktober. Den dag vil Skolernes Motionsdag nemlig blive markeret i det Vild med Dans-program, der ruller over skærmen klokken 20, bl.a. ved at opvarmningsdansen bliver en del af udfordringerne i showet.


Se instruktionsvideoen med Asta Björk Ívarsdóttir og Morten Kjeldgaard her. Videoen skal gøre det endnu nemmere for skoler, at lære årets officielle opvarmningsdans til Skolernes Motionsdag.



Find begge udgaver af opvarmningsdansen her


Har du husket at give os besked om, at din skole holder Skolernes Motionsdag? Der er fede præmier på højkant!