Forside/Aktivitetsdatabase/Vilde hop og kanonkugler

Aktivitet

Vilde hop og kanonkugler

Aktivitetsinformation

Bevægelse i undervisningen

Dansk Sprogfag

Klassetrin

0. – 1. 2. – 3.

Tid

10 – 20 min.

Gem aktiviteten til
senere
Print aktiviteten

Alfabetet printes med ét bogstav på hver stykke papir. Bogstaverne fordeles i en spredt bunke eller rundt i lokalet med bagsiden opad. Print også forklaringskortene, som lægges fremme, så de er tydelige for alle. Med udgangspunkt i forklaringskortene forklares, hvad røde og sorte bogstaver betyder.

 

Én elev vender et bogstav og bogstavet siges højt. Eleverne skal nu nævne alle de ord, de kan komme i tanke om, som starter med bogstavet. Efterfølgende forklares, at bogstavet er et rødt/sort bogstav, og derfor en vokal/konsonant, hvilket betyder, at de skal lave vilde hop/kanonkugle.

 

Eksempel vokal: En elev trækker bogstavet A. Eleverne nævner ord som abe, ananas, Agnes og akrobatik. Du siger nu: ”A er et rødt bogstav, hvilket betyder at det er en vokal og derfor skal vi lave et vildt hop”, hvorefter alle eleverne spreder sig ud. Du tæller nu ned fra 3 – 2 – 1 og så laver alle deres vilde hop.

 

Eksempel konsonant: En elev trækker bogstavet P. Eleverne nævner ord som pung, pingvin, pap og Peter. Du siger nu: ”P er et sort bogstav, hvilket betyder at det er en konsonant og derfor skal vi lave kanonkugle”, hvorefter alle eleverne former sig som en kanonkugle. Du tæller nu ned fra 3 – 2 – 1 og så sprænger kanonkuglen ”booom” – og alle laver et lille hop.

 

Næste elev trækker nu et nyt bogstav.

 

Efter nogen tid kan du spørge eleverne, hvad røde og sorte bogstaver betyder, så de selv nævner vokaler/konsonanter og vilde hop/kanonkugle.

 

Find store bogstaver her

Find små bogstaver her

Find forklaringskort her

Søgning