Fuld fart på Idrætsmødet i Aalborg

I dag blev Idrætsmødet i Aalborg skudt i gang. Dansk Skoleidræt var med til at bevæge og begejstre byens lærere og elever, mens konferencedeltagerne bl.a. blev klogere på implementering af bevægelse i skolen.

22. juni 2022

Om Idrætsmødet

  • Idrætsmødet i Aalborg blev afholdt første gang i 2019. Dansk Skoleidræt har bidraget til programmet alle år.
  • Sidste år var cirka 30.000 gæster forbi Aalborg havnefront i dagene omkring Idrætsmødet
  • 820 deltagere var med på konferencen i 2021
  • IDRÆTSMØDET arrangeres på initiativ af Aalborg Kommune i samarbejde med en lang række idrætsorganisationer og uddannelses/forskningsinstitutioner.
  • Læs mere om Idrætsmødet her.

Disse dage sprudler Aalborg af liv, og der er bevægelse på dagsordenen i hele byen. Idrætsmødet er en årlig tilbagevendende begivenhed, der overordnet kan inddeles i fire dele: En konference, idrætsaktiviteter, en folkemødedel og en del for daginstitutioner, skoler og andre uddannelsesinstitutioner. Der er derfor fuld plade på målgrupperne, og rig mulighed for at høj som lav kan blive inspireret og få ny viden om idræt i alskens former.


En fed dag for lærere og elever

Aalborg Kommune har sat i værk, at både lærere og elever fra kommunen får ny inspiration til bevægelse i og udenfor skolen. Forskellige idrætsforeninger og organisationer havde i den forbindelse fornøjelsen af at afvikle en række aktiviteter for 1200 lærere og elever i løbet af dagen. Dansk Skoleidræt havde bl.a. 13 indskolingsklasser igennem en masse sjove brain breaks og fag-faglige øvelser koblet op på bevægelse. Bl.a. var Filtstedvejens Skole forbi en station, hvor de lavede matematik med fut i. De var opdelt i hold, fik et regnestykke, og skulle så løbe ned og slå en kegle med det rigtige resultat med en fluesmækker.


- Det er meget sjovere at være her end hjemme på skolen, lød det Sarah fra 1.c på Filtstedvejens skole.

Hun blev suppleret af klassekammeraten Sander: - Jeg kan godt lide at lave matematik på den her måde. Man samarbejder mere og får motion, siger han.


Lærerne var med hele vejen med henblik på at få konkret inspiration til, hvordan de kan inddrage bevægelse som en del af deres undervisning.


- Vi bruger i forvejen rigtig meget bevægelse og aktive brain breaks i vores undervisning, hvor vi også tit kobler fagligt indhold på. Men det her er en god inspiration til nogle konkrete øvelser, siger Helle Ulstrup, der er lærer på Sønderbroskolen. Hun er afsted med 0. klasse, som hun skal være lærer for næste år med henblik på at lære eleverne at kende lidt på forhånd – også i nye kontekster.


Lærerne fik desuden et kompendie med øvelser til bevægelse i fagene med hjem, så de let kan bruge nogle af de ting, de har lært i løbet af dagen.


Ny inspiration og viden på konferencen

Alt imens lærere og elever gav den gas i Kildeparken, blev deltagerne på konferencen til Idrætsmødet inspireret og fik ny viden om idræt. Rent faktisk foregik de to aktiviteter lige op og ned af hinanden, da Kildeparken støder op til Aalborg Kongres & Kultur Center, hvor konferencen løber af stablen onsdag og torsdag. Og de glade, aktive børn blev bemærket indendørs. Sætninger som "Prøv at se, hvor de giver den gas derude" og "det er jo den bedste udsigt" blev udvekslet over kaffen, inden første oplæg på konferencen gik i gang. Deltagerne på konferencen kan i løbet af de to dage vælge mellem hele 13 baner med oplæg og debatter om forskellige perspektiver på idræt. Man kan blive klogere på alt fra e-sport, børn og unge i idrætten til fremtidens foreninger og outdoor. 

Dansk Skoleidræt var at finde på bane 10 med to oplæg i løbet af dagen. Første oplæg satte fokus på de vigtigste faktorer for bevægelse i skolen i forskellige dele af skolesystemet.


- Vi var på et skolebesøg i en klasse, som virkelig havde bevægelse som en fast del af deres skoledag. Men da vores generalsekretær, Bjørn, gik over til en elev fra parallelklassen og talte med ham, viste det sig, at han slet ikke kunne genkende den fortælling. I deres klasse havde de stort set kun stillesiddende undervisning. Der blev det enormt tydeligt for os, at det her med bevægelse alt for ofte er personbåret. Men hvordan får vi det implementeret på en måde, så det ikke er så sårbart? Hvad er det, der er vigtigt på de forskellige led af skolesystemet? Det satte vi os for at finde ud af, siger videnskonsulent i Dansk Skoleidræt, Jacob Have Nielsen i sit oplæg.


Dansk Skoleidræt havde desuden et oplæg på konferencen om en dannelsesmæssig tilgang til idrætsfaget og er også på programmet torsdag med et oplæg om fælles sprog og struktur om bevægelse i skolen.

Vil I også have et vidensoplæg fra Dansk Skoleidræt? Book her!