Nyt materiale skal hjælpe SFO-børn ind i gode fællesskaber

Dansk Skoleidræt er nu klar med kursus og bevægelseskatalog i FritterSport, som skal klæde pædagoger på til at hjælpe særligt de børn, der er i udsatte positioner og som har svært ved at finde venskaber og indgå i fællesskaber.

19. september 2023

Har I også SFO-børn, som har det svært med sociale sammenhænge, og som allerhelst holder sig for sig selv? Børn i udsatte positioner, som af forskellige årsager måske føler sig alene, og som i hvert fald ikke spurter ned i gymnastiksalen, når der er bevægelsesaktiviteter på programmet?

Bestil bevægelseskataloget fra FritterSport


Så kan I godt glæde jer, for nu er Dansk Skoleidræt klar med en række nye initiativer til netop den målgruppe. Det sker med projektet FritterSport, som de sidste 2,5 år er udviklet med støtte fra Ole Kirk's Fond og sammen med fire SFO’er i en pilotfase - og som efterfølgende er afprøvet hos 18 andre SFO’er.

Materialet består af et kursus for pædagoger og et bevægelseskatalog med aktiviteter for alle indskolingsbørn i SFO. 

Struktureret voksenstyring

FritterSport skal bl.a. imødegå de undersøgelser, som viser, at rigtig mange i aldersgruppen føler sig alene i skolen. Et centralt mål med projektet er nemlig, at børnene tilegner sig sociale kompetencer, lærer at mestre sociale spilleregler og får mod til at blive en del af positive fællesskaber. Det skal opnås gennem leg og bevægelse.


- FritterSport tilgodeser de elever, der har svært ved at finde kammerater, fællesskaber og ikke løber først til salen, når der åbnes for bevægelse og ”fri leg”. Det er et projekt, der gennem inkluderende bevægelsesaktiviteter og fællesskaber skal hjælpe fx de børn, der ikke går til noget i deres fritid, men som vil have rigtig godt af at bevæge sig og være sammen med andre. FritterSport er tilpasset børnene og deres behov, og foregår i et fællesskab, hvor alle børn er velkomne og deltagende, siger Line Sønderup Hansen, projektmedarbejder i Dansk Skoleidræt.

Risingskolen i Odense er en af de fire skoler, som har været med i FritterSport helt fra begyndelsen. Her har pædagogerne fra skolens SFO været med til at sætte deres præg på, hvordan projektets endelige materiale tager sig ud. Derfor har skolen allerede et par års erfaringer.


- I FritterSport får vi flere børn ind i fællesskaberne og styrker deres sociale kompetencer. Vi bruger bevægelseskataloget fra FritterSport til at finde på nye aktiviteter. Det er super god inspiration, og så er det lidt fedt, at vi selv har været med til at udvikle indholdet. Jeg håber da på, at mange andre SFO’er landet over får glæde af det, siger Sebastian Bischoff, der er pædagog i Risingskolens SFO.


Kunne FritterSport være noget for din skoles SFO? Hør mere om projektet i videoen herunder, i artiklen i den seneste udgave af magasinet Idræt i Skolen og på
www.skoleidraet.dk/frittersport