Forside/Aktivitetsdatabase/Fordøjelsessystemet – Hvordan nedbrydes maden 

Fordøjelsessystemet – Hvordan nedbrydes maden 

Aktivitetsinformation

Primær formål og fokus

Analyse og refleksion Forståelse og anvendelse Læring gennem kroppen

Klassetrin

6. – 7. 8. – 9.

Tid

20 – 30 min. 30+ min.

Gem aktiviteten til
senere
Print aktiviteten

Fordøjelsessystemet – Hvordan nedbrydes maden 

Formålet er, at eleverne udforsker, hvordan maden nedbrydes gennem fordøjelsessystemet. 

Klassen skal i fællesskab ”bygge” fordøjelsessystemet ved hjælp af deres kroppe samt forskellige bevægelseselementer. Eleverne deles ud på de forskellige dele af fordøjelsessystemet (kan ses herunder). Hver gruppe skal nu undersøge, hvilke vigtige funktioner deres del har og derefter, hvordan de kropsligt kan vise/skabe dem.  

Mad: Underviseren eller en elev. 

Mund: Tænder, tunge, spytkirtel, (strubelåg) og spiserør, konsistens 

Mavesæk: Mavesaft, saltsyre, muskler (2-4 timer), konsistens 

Tolvfingertarm: Galde, lever, bugspyt, insulin, optag af næringsstoffer, længde, konsistens 

Tyndtarm: Optag næringsstoffer, nedbrydning, konsistens  

Tyktarm: Vandindhold, bakterier (7-9 timer) 

Endetarm: Konsistens, signaler, funktion (24-32 timer) 

Nu skal alle grupperne placere sig således, at de tilsammen danner fordøjelsessystemet. Maden (underviseren eller en elev), starter nu med at gå ind i munden. Denne gruppe viser og fortæller nu, hvad der sker med maden i munden. Sådan fortsætter aktiviteten, indtil maden igen forlader fordøjelsessystemet. 

Hvis det er muligt, kan man filme aktiviteten – gerne oppe fra. Så har eleverne den liggende til eventuelt senere brug. 

Materialer

  • Arbejdsark (Biologi – Fordøjelsessystemet) 
  • Kan laves helt uden rekvisitter. Underviseren kan også vælge, at eleverne må/kan bruge enkelte rekvisitter for at tydeliggøre deres tanker og handlinger.  
  • Hvis man har adgang til en gymnastiksal/hal, kan man fx. lægge to rullemadrasser ud som ben og benytte andre redskaber til at visualisere de elementer, som indgår i aktiviteten. 

Variation

  • Medtag, hvordan de forskellige næringsstoffer nedbrydes undervejs i fordøjelsessystemet. Her kan man vælge enkelte elever eller mindre grupper til at agere de enkelte næringsstoffer: protein, kulhydrat og fedt. 
Venligst accepter Statistikker, marketing for at se denne video.

Ændr dine cookie præferencer her

Søgning