IdrætsfagetNyheder
14. november 2023
Danmarks Sejeste Idrætslærer: Vemmelev kom på landkortet
Det gav en masse positiv opmærksomhed, da Jette Brostrup Jensen blev kåret til Danmarks Sejeste Idrætslærer. Hun opfordrer alle til at overveje, om ikke de kender en kandidat, de kan indstille.
Da Jette Brostrup Jensen fra Vemmelev Skole ud af 312 indstillinger blev kåret til Danmarks Sejeste Idrætslærer 2022 var glæden stor.
– Jeg blev vildt benovet, og min første tanke var, at det ikke kunne være mig. Der er da mange andre, der er dygtigere. Men når man får begrundelsen fortalt igen og igen og i det hele taget hører baggrunden for at blive nomineret, så tænker jeg: ”Det er jo bare det, jeg gør, fordi jeg godt kan lide faget”. Jeg synes jo ikke, jeg gør det bedre end andre. Men man er enormt beæret og skidestolt over, at der er nogen, der indstiller en, siger Jette Brostrup Jensen.
Idrætslæreren var blevet indstillet af både forældre, elever og skoleleder Emil Krapper, og i hver eneste indstilling var det tydeligt, at det skyldtes en virkelig god relation til eleverne.
– Jeg rummer rigtig mange forskellige elever. Men jeg havde ikke tænkt, at der var noget specielt ved det. Men idrætsfaget er et fag, hvor man kan få nogle gode snakke med eleverne på en anden måde end i fx dansk. Hvis der er en, der er udskifter, eller man skal til at lave hold, eller i badesituationen, så er der bare mulighed for at tale med eleverne og skabe gode relationer. Selvom jeg er ”gammel i gårde” og har været lærer i mange år, så brænder jeg stadig for faget, og børnene elsker det. For hvis jeg brænder for det, er det nemmere at få eleverne med, siger Jette Brostrup Jensen.
Man behøver ikke at kunne det hele
Danmarks Sejeste Idrætslærer 2022 understreger, at det ikke mindst handler om at kaste sig ud i de ting, man ikke selv føler sig sikker på.
– Selvom der er indholdsområder i faget, man måske ikke er så vild med, giver man det en chance. Jeg er ikke god til at danse – der er jeg mere til boldspil. Men jeg er ikke bange for at springe ud i dansen, og så sige til eleverne, at nu gør vi det sammen.
I Jette Brostrup Jensens optik er det vigtigste passionen for faget og for eleverne.
– Misforstå mig ikke – fagligheden skal være på plads. Men man behøver ikke at være vanvittig dygtig til det hele. Hvis eleverne er trygge, så synes jeg, man er en kanon god lærer. Og så er det vigtigt at sige, at man som kolleger og skoleledelse skal spille hinanden gode. Og det gør vi på Vemmelev Skole, siger hun.
Hvorfor skal man bruge tid på at få skrevet en indstilling, hvis man har en sej idrætslærerkollega?
– Det smaddervigtigt at hylde og gøre opmærksom på lærere, der gør det godt. Vi har kun haft positiv omtale ud af kåringen sidste gang. Vi er kommet på danmarkskortet nede i lille Vemmelev, og det er vi virkelig stolte af. Jeg har personligt fået mange gode snakke i kølvandet på det. Jeg er blevet interviewet af alle mulige og er blevet kontaktet af idrætslærere rundt omkring, der spørger, hvad vi gør i forskellige sammenhænge. Vi vil gerne sparre med andre idrætslærere, så på den måde har det været supergodt. Jeg er også blevet spurgt, om jeg ville være med i et fagligt udvalg under Undervisningsministeriet, og det sagde jeg ja til. Så prisen har gjort, at der er kommet mange spændende henvendelser, fortæller Jette Brostrup Jensen.
Hun mener også, at prisen er en kærkommen anledning til at sætte fokus på idrætsfagets vigtighed.
– Især i øjeblikket, hvor der er så meget snak om idrætsfaget, og hvorvidt der skal være færre timer (som en del af regeringens nye skoleudspil, red.), og at det måske ikke skal være et prøvefag. Der er det vigtigt at sige, at de ting ikke bør ændres, for det vil svække faget. Den kropslige dannelse, idrætsfaget giver, kan så meget. Det med at bevæge sig og være sammen på en anden måde, end når man sidder ned i matematiktimerne. Det er vigtigt, og der er ingen tvivl om, at bevægelse og idræt er med til at fremme elevernes trivsel og læring, siger Jette Brostrup Jensen.