Forside/Nyheder/Fedt nyt materiale til idræt i indskolingen på vej

IdrætsfagetNyheder

23. oktober 2023

Fedt nyt materiale til idræt i indskolingen på vej

Idrætstimerne i skolens yngste klasser skal give sjove og vedkommende idrætsoplevelser, der fremmer glæden ved bevægelse. Det er kernen i projektet ”Mere meningsfuld idrætsundervisning i indskolingen”, som snart udkommer med ny inspiration på området.

nogle voksne laver øvelser med en hulahopring i en gymnastiksal

Sørøverskolen, Cirkusskolen og Leg og fællesskab. Måske er det ikke lige tre titler, der for det utrænede øje rimer ret meget på idrætsundervisning. Men når vi snakker indskolingen, så gør det. Og lige om lidt er disse titler ude at leve som undervisningsforløb over hele landet som en del af et nyt undervisningsmateriale i projektet ”Mere meningsfuld idrætsundervisning i indskolingen”.

I Sørøverskolen skal der bl.a. arbejdes undersøgende og eksperimenterende samt gives mulighed for fordybelse, i Leg og fællesskab skal der skabes genkendelighed og spændingsfyldte øjeblikke, og i Cirkusskolen skal der anvendes fortællinger, og brugen af rum og rekvisitter skal nytænkes.

Det er nemlig pædagogiske anbefalinger i de tre undervisningsforløb, som i deres endelige form kommer til at bestå af undervisningsvejledninger baseret på en række pædagogiske principper, lektionsbeskrivelser og aktivitetskort. Formålet er således at udvikle en idrætsfaglig didaktik med en klar rød tråd, der kan øge deltagelse og bevægelsesglæde blandt eleverne.

– Aktiviteterne er inspireret af, hvad vi har set, der allerede virker ude på skolerne. Det samles til et kompendium, så det er nemt for alle idrætslærere at tage inspirationen med ind i deres undervisning. Fælles for alle aktiviteterne er, at de har god energi og skal fange elevernes opmærksomhed, fortæller Torben Hansen, udviklingskonsulent i Dansk Skoleidræt.

Mere meningsfuld idrætsundervisning i indskolingen

  • Projektet er støttet af A.P. Møller Fonden og realiseres i en projektgruppe bestående af Dansk Skoleidræt, VIA University College, Institut for Idræt og Biomekanik ved SDU samt Østerhåbskolen afd. Hatting og Torsted i Horsens Kommune og Nymarkskolen og Vemmelev Skole i Slagelse Kommune.
  • På skolerne er 29 lærere, pædagoger og skoleledere en del af arbejdet. De har været igennem en række workshops og observationer af idrætsundervisning som en del af inputtet til det endelige materiale.
  • Formålet med ”Mere meningsfuld idrætsundervisning i indskolingen” er at udvikle en idrætsfaglig didaktik med fokus på meningsfuld idrætsundervisning, der kan øge deltagelse og bevægelsesglæde blandt eleverne. Og at støtte og kompetenceudvikle lærere og pædagoger i indskolingens idrætsundervisning gennem en række konkrete aktiviteter og udvikling af materialer. Samt at skabe og udbrede ny viden om, hvordan vi kan arbejde med meningsfuld idrætsundervisning i en dansk kontekst.
  • Det endelige materiale forventes klar til lancering i december 2023.

Udviklet i tæt samarbejde med skolerne selv
Parterne bag udviklingen af det nye materiale til idrætsfaget er Østerhåbskolen afd. Hatting og Torsted i Horsens Kommune og Nymarkskolen og Vemmelev Skole i Slagelse Kommune samt Dansk Skoleidræt, VIA University College og Institut for Idræt og Biomekanik ved SDU.

Morten Zangenberg, idrætsunderviser på 0. årgang på Nymarkskolen i Slagelse, har store forventninger til det endelige materiale.

– Det er i virkeligheden en del frikvarterslege, som vi tager ind i idrætsundervisningen og ser mulighederne i. Aktiviteterne viser, at det er helt ok med uorden i idrætsfaget, og at man måske nogle gange kan slå sig på for stive rammer. Jeg er ikke i tvivl om, at et materiale som fx Cirkusskolen og de 10 pædagogiske principper for mange lærere vil skabe mere meningsfuld idrætsundervisning, siger Morten Zangenberg.

Brian Alfastsen, børnehaveklasselærer på Vemmelev Skole, er også begejstret over udsigten til ny inspiration.

– Jeg har fået en god forståelse for, hvad god idræt og bevægelse er i indskolingen. Ingen tvivl om at projektet er en mulighed for at se på idrætsfaget med nye briller. Hvad giver mening, hvad skaber bevægelsesglæde hos eleverne og giver dem lyst til at prøve mere. Og hvilke rammer skal man som voksen sætte i den forbindelse. Det kan være måden, man justerer en aktivitet på. Så jeg synes, det er fantastisk, at skoler i hele landet får gavn af det arbejde, siger Brian Alfastsen.

På de fire projektskoler er 29 lærere, pædagoger og skoleledere en del af arbejdet med materialet. De har været igennem samlet set 21 workshops og 70 observationer af idrætsundervisningen i et år med aktionsforskning. Det betyder, at de har vist deres praksis frem, reflekteret over den, kastet sig ud i nye aktiviteter og anskuet undervisningen på en ny måde – hvilket tilsammen har kvalificeret materialet.

Aktuelt afprøves aktiviteterne for fulde gardiner ude på skolerne, inden de udgives til december, hvor alle landets skoler altså kan få nye værktøjer og inspiration til at udvikle en meningsfuld rød tråd i idrætsundervisningen i indskolingen.

Relaterede nyheder

Kurv (0)

Din kurv er tom

Subtotal
0 kr.

Søgning