Aktiv transport

Jeg er interesseret
 • Faktaark om bevægelse

  Seks forskellige faktaark giver overblik over rækken af positive effekter, som fysisk aktivitet har på fx den kognitive, motoriske, sociale og mentale udvikling.

  Faktaark
 • Undersøgelser om bevægelse i skolen

  Læs undersøgelserne udarbejdet af Oxford Research for Dansk Skoleidræt og TrygFonden.

  Undersøgelser om bevægelse i skolen
 • Temauge om sundhed og bevægelse

  Skal du lave temauge om sundhed og bevægelse? Få en række gode forløb og aktivitetsforslag, der fungerer på tværs af emner, klasser og årgange.

Aktiv transport - på jeres skole 

En god måde at starte skoledagen er ved at transportere sig aktivt til og fra skole. Her kan en gåbus være en god idé. En gåbus er en gruppe af yngre børn, der følges til skole hver morgen af ældre elever. Det kan sammenlignes med en skolebus, der via en fastlagt rute med indlagte stoppesteder fører børnene sikkert frem til skolen - det sker bare til fods. Det er nemt, sikkert og giver en aktiv start på dagen.

En gåbus kan drives på forskellige måder. Udgangspunktet er et samarbejde mellem skole og forældre med en rolle til de ældre elever, som uddannes som 'chauffører'. 

Kommunikationen mellem skole (chauffører) og forældre kan sikres på forskellig vis: fx brug af messenger-grupper, Facebook-grupper eller SMS-ordninger. Det vigtigste er, at alle parter oplever tryghed og tillid, og her er kommunikationen en afgørende ting. 

Siden her formilder erfaringer og materialer fra projektet Gåbus (Dansk Skoleidræt og TrygFonden 2012-19). Nedenfor er samlet en række gode råd og anbefalinger til aktiv transport, videoer og materiale, som kan anvendes til etablering af en gåbus på jeres skole.