Forside/Aktivitetsdatabase/Høvdingebold

Aktivitet

Høvdingebold

Aktivitetsinformation

Klassetrin

2. – 3.4. – 5.6. – 7.8. – 9.

Styrk klassen

Trivsel

Øvrig skoletid

FrikvarterSFO

Idrætsfaget

Boldbasis og boldspil

Tid

10 – 20 min.20 – 30 min.30+ min.

Gem aktiviteten til
senere
Print aktiviteten

Høvdingebold

Formålet er, at eleverne får en sjov oplevelse med at spille høvdingebold. Derudover øver de at kaste, gribe og undvige bolden, samt træner deres samarbejdsevner.

Høvdingebold er et sjovt og hurtigt boldspil for hele klassen, der kræver godt samarbejde, og hvor alle kan være med. Spillet fremmer boldkontrol, kaste- og gribeteknik, kondition og giver stemning og glæde.

Der spilles to hold mod hinanden med op til 7 spillere (incl. høvding) på hvert hold (og evt. 1-3 udskiftere).

Hvert hold vælger en høvding, som placeres i høvdingefeltet bag modstanderens markspillerfelt, der udgøres af en volleybane, hvor de sidste 1,5-2,5 meter er høvdingefeltet, hvor et stort høvdingefelt generelt vil betyde hurtigere afvikling af kampen.

Tegning af en bane til høvdingebold

Bolden gives op på midten som et dommerkast, hvorefter det gælder om at ramme modspillerne med bolden. Bliver man ramt er man ’død’ og går til eget høvdingefelt. Lykkes det at gribe en bold, dør kasteren – og samtidig befries den markspiller på griberens hold, der har været længst tid i feltet med egen høvding.

Når bolden er i høvdingens felt, må høvdingen skyde efter modstanderne. Høvdingen kan ikke selv blive skudt. Når alle spillerne på det ene hold, er døde, forlader høvdingen sit felt (dette kaldes også for Høvdingevandring). Høvdingen går til sit eget holds banehalvdel for at spille som alle andre, dog med den undtagelse, at høvdingen ikke kan befri sine medspillere ved at gribe bolden. Når alle markspillere og høvdingen (på egen banehalvdel) på et hold er døde, er sættet slut. Der spilles to sæt pr. kamp.

Det hold, som vinder begge sæt, har vundet kampen. Hvis holdene vinder et sæt hver, spilles der Høvdinge-duel, hvor hvert hold vælger én pige og én dreng, der forsøger at ramme modstanderholdets to udvalgte. Det hold der har den ene eller begge de to udvalgte tilbage vinder kampen.

Ved flere deltagere kan der med fordel spilles på flere baner.

OBS: Ovenstående regler er IKKE gældende for DM i Skolehøvdingebold. Til DM spilles efter gældende holdsammensætningsregler samt stævnereglement for høvdingebold, der kan ses her.

For en anden variation af høvdingebold se her – den inddrager forhindringer på banen, som kan bruges som gemmested.

Materialer

  • Blød skumbold eller høvdingebold.
  • Evt. otte kegler til markering af banen.
  • Trøjer til markering af hold.

Søgning