Skovstratego med kortspil (Outdoor)

Skovstratego med kortspil
Formålet er, at eleverne udover at få pulsen op udendørs også deltager i en strategisk leg med alt, hvad det indeholder af strategier og samarbejde.
Skovstratego kan leges mange steder i nærmiljøet. Områdets størrelse skal have plads til, at to hold kan have hver deres base samt et område, hvor de kan ”kæmpe”.
Spillets forløb
- To hold dyster mod hinanden. Holdene skal være lette at skelne fra hinanden. Derfor er der et rødt og et sort hold ligesom i et kortspil.
- Banen: Hvert hold har en base, hvor de kan lægge strategier og de ’døde’ få nye kort. Banen, hvor slaget skal udkæmpes, ligger mellem de to baser.
- Hver spiller får udleveret et kort, hvorpå der står et tal (1/es, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10/bombe, knægt/minerydder, dame og konge i prioriteret rækkefølge). Det højeste tal vinder, dog med få undtagelser, som ses nedenfor. Hvis man taber en udfordring, er man ’død’ og skal tilbage til sin base og hente et nyt kort. Har man vundet et kort, skal man levere det tilbage til sin egen base straks, og kan ikke udfordre før kortet er lagt i basen.
- Dyst: Man udfordrer en elev fra det andet hold ved at fange og røre ham eller hende. Når en udfordring finder sted, viser begge deres kort, og det bedste kort/højeste rang vinder. Man må kun spille med de kort, man har fået udleveret og ikke med erobrede kort, og hver spiller må kun have ét kort ad gangen.
- Fane: Én elev fra hvert hold skal være fane og have fanekortet, som hele tiden skal være at finde på banen. Fanekortet må som det eneste ikke byttes under spillet, og skal derfor være hos den samme spiller hele spillet.
- Spillet vindes, når det ene hold erobrer modstanderholdets fane og bringer den tilbage til egen base.
Kortenes rang
- 10’erne er bomber, som kan slå alle undtagen knægten, som er minerydder. Begrænsningen på antal bomber/10’ere anbefales at være 2 sorte og 2 røde pr. kortsæt.
- Minerydderen/knægten kan erobres af alle.
- Jokeren (1 pr. farve) er fanen. Én elev fra hvert hold skal være fane og have fanekortet/jokeren, som hele tiden skal være at finde på banen. Fanekortet må, som det eneste, ikke byttes under spillet og skal derfor være hos den samme spiller gennem hele spillet.
Materialer
- Kortspil som opdeles i røde (ruder og hjerter) og sorte kort (klør og spar). Antal kortsæt afhænger af gruppens størrelse, da der skal være mulighed for at hente nye kort efterhånden, som man erobres. Anbefalingen er to sæt til en klasse.
- Overtrækstrøjer i to forskellige farver
Variation
- Fanen kan også være en fysisk form for fane (flag, trøje eller lignende), der kan gemmes inden for spilområdet, inden hvert spil startes. Det er så denne fane, der skal findes af det modsatte hold og bringes tilbage til egen base.
- Se også stratego med figurkort her: Skovstratego – Dansk Skoleidræt.
Denne leg er en del af projektet PULS