Køn og idræt

Der skal være plads til alle køn i idræt

Kønsproblematikker i idrætsundervisningen

I skolen møder vi i stigende grad børn og unge med kønsidentitetsforhold.

De elever vil også gerne deltage i idræt, men kønsidentitetsforholdene kan medføre en række dilemmaer og udfordringer for undervisningen, som vi skal forholde os til.

Det er vigtigt at huske, at:

Alle er forskellige, så involver børnene og de unge i dialogen om inklusion for at sikre, at deres stemme bliver hørt og respekteret

Gode råd til håndtering af kønsproblematikker

  • Tag stilling på skolen og forhold jer til dilemmaerne og evt. konkrete problemstillinger, så det ikke bliver den enkelte lærers eget ansvar.
  • Lav inkluderende idrætsundervisning.
  • Børn og unge med variationer i deres kønsidentitet vil gerne deltage på lige fod i idræt med deres jævnaldrende. Det er derfor vigtigt, at man laver inkluderende idrætsundervisning og medvirker til gode idrætsoplevelser.
  • Skab en inkluderende kultur i idrætsundervisningen. Sæt rammer for sprogbrug, og skab et trygt idrætsmiljø.
  • Skab mulighed for at deltage på blandede hold, hvor kønsopdeling ikke er i fokus. Prioriter aktiviteter, der fremmer samarbejde og fællesskab fremfor konkurrence.
  • Afdæk hvor stor en rolle fysisk styrke og udholdenhed spiller i de enkelte aktiviteter. I aktiviteter hvor disse faktorer ikke er afgørende, kan hold sammensættes mere fleksibelt og blandes på tværs af køn.
  • I kønsopdelt konkurrenceidræt kan piger frit deltage med både eget og modsatte køn. Drenge kan kun deltage med eget køn.

Fakta om kønsidentitet

Kønsidentitet betegner det eller de køn, en person identificerer sig med og er. Det er ens vedholdende indre og individuelle opfattelse af ens køn. Det køn, du identificerer dig som, kan være et andet køn end det, du blev tildelt ved fødslen, således at du er transkønnet, interkønnet, nonbinær, eller noget fjerde. Hvis din kønsidentitet stemmer overens med det køn, du blev tildelt ved fødslen, så er du derimod ciskønnet.

Nedenfor finder I understøttende materiale fra Dansk Skoleidræt.

Nedenfor finder I en række anbefalinger fra øvrige.


Vil du modtage nyhedsbrevet “Tips og tricks til idrætsfaget”?

Tilmeld dig Tips og tricks til idrætsfaget

Søgning