Forside/Inspirationsdag 2025

inspirationsdag 2025

Konference: Trivsel og bevægelse i skolen

Kom til spændende inspirationsdag

Tag en dag ud af kalenderen og få tasken fyldt med inspiration, viden og konkrete idéer til praksis. Det bliver du – og ikke mindst dine elever – glad for.

Hvor og hvornår?

Konferencen finder sted tirsdag d. 27. maj fra 9.00-15.30 i Nyborg.
Deltagelse koster 675 kr. eks. moms.

Hvad?

En hel dag med oplæg og inspirerende workshops, der har fokus på, hvordan vi skaber en aktiv og varieret skoledag for eleverne.

Hvem?

Dagen er for lærere og pædagoger, der vil skabe en motiverende skoledag for deres elever i skolen og i SFO’en.

inspirationsdag 2025

Kom med til en dag med trivsel og aktivitet

Dansk Skoleidræt inviterer lærere, pædagoger og andre interesserede til en inspirerende dag med fokus på, hvordan vi skaber en aktiv og varieret skoledag for eleverne.

Hanne Kirk, som er medlem af Trivselskommissionen, uddannet lærer samt programleder ved COOP Crew, vil sparke dagen i gang med et oplæg, hvor hun sætter fokus på dele af Trivselskommissionens anbefalinger. Herefter vil vi udbyde en række spændende og varierede workshops, som faciliteres af Dansk Skoleidræt. 

OBS: Deltag som skole i både Inspirationsdag og Idrætslærernes Dag og spar 100 kr.*

*Idrætslærernes Dag afholdes 6. august 2025 i Nyborg, hvor du kan se frem til debatter og workshops samt netværk og sparring med idrætslærere fra hele landet. Program og tilmelding følger snarest. Prisen på Idrætslærernes Dag er 675 kr. eks. moms.

inspirationsdag 2025

Program

09.00  Morgenmad og networking

09.30  Fælles velkomst og præsentation af dagen

09.40   Trivselskommissionens anbefalinger v. Hanne Kirk

10.30  Blok 1 Workshops

12.00  Frokost

12.45  Blok 2

14.00  Pause med kaffe og forfriskning

14.15  Blok 3

15.15  Fælles afrunding – Tak for i dag!

Workshops
Blok 1

Du får mulighed for at komme på tre forskellige workshops i løbet af dagen. Her finder du en oversigt over de workshops, der starter kl. 10:30.

Oversigt over workshops i blok 1

Klik på den lille pil til højre ud for workshoppens overskrift for at læse mere.

#1 Masterclass for bevægelsesvejledere – Sparring og inspiration i netværket

Masterclass er et netværk for dig, der er bevægelsesvejleder eller -koordinator på din skole. I dette netværk får du mulighed for at sparre med og få inspiration af andre vejledere/koordinatorer til, hvordan du kan inspirere, hjælpe og vejlede dine kollegaer til at få mere bevægelse ind i hele skoledagen. Lige præcis i dette forum kan I dele alt, hvad der rører sig på skolerne. Vi vil glæde os til at lytte, hjælpe og sammen med jer blive inspirerede. Har du en konkret case, du ønsker at drøfte, så tøv ikke med at give os besked på forhånd.

#2 Projekt “Motorik i Indskolingen”: Fem vigtige erfaringer alle bør kende

Motorik i Indskolingen er et aktionsforskningsprojekt, som har kørt siden marts 2023, og som afsluttes i december 2025. Projektet har haft fokus på at styrke anvendelsen af didaktisk forankrede, motorikfremmende aktiviteter over den fulde skoledag for alle elever. Derudover har der været fokus på at understøtte lærere og pædagoger så de føler sig trygge og kompetente til at inddrage motorikfremmende aktiviteter i deres praksis. Elevernes lyst, mod og evne spiller en central rolle i samspil med gode bevægelsesoplevelser frem for konkrete motoriske kompetencer. På denne workshop vil to projektdeltagere og en projektleder dele ud af deres erfaringer fra projektet og dermed klæde dig på til mere motorik i indskolingen.

#3 KreaKtive Unge: Medbestemmelse i bevægelse i ungemiljøet

På denne workshop får du konkret inspiration til strukturer og aktiviteter, der kan være et startskud til at skabe en god bevægelseskultur i ungemiljøet (6.-9. klasse). Der er fokus på, hvordan eleverne kan blive inddraget og være medbestemmende i processen om at skabe bevægelseskoncepter og -aktiviteter, der holder ved i skoledagen – både i frikvarterer og/eller undervisning. Indholdet er inspireret af Dansk Skoleidræts erfaringer fra projektet KreaKtive Unge.

#4 Skab plads til alle: Bevægelse og trivsel i klasserummet

Med udgangspunkt i klasserumsledelse arbejder vi i denne workshop med, hvordan bevægelse udover øget læring kan være medskaber til øget trivsel i virkelighedens klasserum, hvor mange kroppe skal finde resonans i hinandens forskellige forudsætninger. Vi vil komme omkring følgende: Hvad kan klasserummet? Kroppen og hjernen. Hvordan imødekommer vi elevernes forskellighed og skaber plads til alle personligheder og alle kroppe? Hvordan skaber vi gode rammer for bevægelse for såvel elever som undervisere? Workshoppen vil være en kombination af praktiske øvelser, teori og vidensdeling hinanden imellem.

#5 Mangler du meningsfulde aktiviteter? Mød Bevægelseskløveren

På denne workshop vil du blive introduceret til konkrete didaktiske værktøjer, bl.a. vores nye didaktisk model Bevægelseskløveren, du kan bruge til at målrette den faglige bevægelse i din undervisning. Derudover introducerer vi dig til forskellige bevægelsestyper og hvilket fagligt indhold i undervisningen, der spiller godt sammen. Du vil få viden og inspiration til faglige øvelser samt indsigt i, hvordan bevægelse kan bidrage og bruges til forskellige formål og have forskellige effekter.

Workshops
Blok 2

Du får mulighed for at komme på tre forskellige workshops i løbet af dagen. Her finder du en oversigt over de workshops, der starter kl. 12:45.

Oversigt over workshops i blok 2

Klik på den lille pil til højre ud for workshoppens overskrift for at læse mere.

#1 Hvordan bevægelse løftede elevernes deltagelse, trivsel og glæde på Ringe Kost- og Realskole

Ringe Kost – og Realskoleprojektet er et samarbejde mellem Sundhedsstyrelsen og Dansk Skoleidræt. Projektet opstod som en påmindelse af vores egen vision om at skabe en aktiv og varieret skoledag for ALLE børn. Elever på kostskoler er en særlig målgruppe, hvor bevægelse i løbet af skoledagen i den grad kan have en positiv betydning.

Er du nysgerrig på, hvordan en indsats kan opstå på baggrund af lokale gnister og efterfølgende understøttelse af kulturen på en hel institution, så er denne workshop lige noget for dig. 

#2 Junioridrætsleder: Valgfaget, der udvikler unge rollemodeller og frivillige til foreningslivet

Denne workshop giver et indblik i Dansk Skoleidræts materiale om Junioridrætsleder-uddannelsen, der understøtter stor/lille relationen på skolen, hvor Junioridrætslederne bliver en naturlig rollemodel. Samtidig får Junioridrætslederne et godt afsæt ift. planlægning og gennemførelse af fx idrætsdage, ’ekstra hænder’ i idrætsunder-visningen samt personlig udvikling. 

Der bliver mulighed for erfaringsudveksling, idéudvikling og inspiration til, hvordan junioridrætslederuddannelsen kan gennemføres fx som et valgfag. 

#3 Arousal-regulerende aktiviteter – Sådan skaber du ro i klassen med bevægelse

På denne workshop afprøver vi en række arousal-regulerende aktiviteter, der kan anvendes på hele klassen, men som er særligt gode for børn med sanseforstyrrelser. Ud fra aktiviteterne reflekterer vi fælles over, hvordan aktiviteterne kan målrettes det enkelte barn, men stadig være godt for hele klassen efter devisen ”If you design for the edges, you get the middle for free”. Endeligt præsenteres en række strukturer for, hvordan aktiviteterne kan implementeres i klasserummet for at opnå den effekt, du ønsker, i din klasse. Der vil være en høj grad af praksisafprøvning af aktiviteter på denne workshop.

#4 Opdag motorikkens magi: En overset nøgle til bedre indlæring

Få inspiration til en skoledag, hvor arbejdet med elevernes motoriske kompetencer bliver et “add in” og ikke endnu et “add on” i en travl hverdag. Vi dykker ned i, hvorfor det motoriske arbejde er vigtigt, og hvorfor det giver mening i en læringskontekst. Vi afprøver en masse praktiske materialer så som Mini-motorik, Motorik i indskolingen og Fun-Skills. Her vil være noget for alle klassetrin, og du kan blive inspireret uanset om du er lærer eller pædagog.

#5 Legens kraft: Styrk børns udvikling og trivsel gennem aktiv leg

#5 Legens kraft: Styrk børns udvikling og trivsel gennem aktiv leg

Leg er en grundlæggende del af børns udvikling, trivsel og læring. I denne workshop dykker vi ned i, hvordan leg kan bruges aktivt til at styrke bevægelse, fællesskab og inklusion i skolen og skolefritidsordningen. Med udgangspunkt i materialer som Legepatrulje, Bevægelse sammen ud i livet og FritterSport får du inspiration til konkrete aktiviteter, der motiverer børn til leg og bevægelse i hverdagen. Vi afprøver lege, deler erfaringer og drøfter, hvordan leg kan blive en naturlig del af børns skoledag – både i frikvarteret, undervisningen og skolefritidsordningen.

#6 Partnerskabet om idræt og bevægelse i en skolekontekst

Vil du være med til at sætte dit præg på fremtidens skoledag på de danske skoler? Hvordan får vi skabt en varieret skoledag, hvor idræt og bevægelse bidrager til at skabe trivsel, læring og sundhed? Et nyt stort partnerskab mellem seks organisationer fra både forskning og praksis arbejder med en helskoletilgang, og vi er nysgerrige på netop dine perspektiver til, hvordan fremtidens aktive og varierede skoledag skal se ud. Vi glæder os til at høre alle de gode ideer, erfaringer og inputs.

Workshops
Blok 3

Du får mulighed for at komme på tre forskellige workshops i løbet af dagen. Her finder du en oversigt over de workshops, der starter kl. 14:15.

Oversigt over workshops i blok 3

Klik på den lille pil til højre ud for workshoppens overskrift for at læse mere.

#1 Få inspiration til aktiv sundhedsundervisning

Få inspiration til en aktiv sundhedsundervisning. Vi tager afsæt i det brede og positive sundhedsbegreb, og fokuserer på, at eleverne tager hånd om egen og andres sundhed gennem aktiv og deltagende undervisning – uden løftede pegefingre. Bliv introduceret til et helhedsorienteret, konkret og let tilgængeligt materiale til din sundhedsundervisning. Vi arbejder ud fra modellen Sundhedsstjernen, som tager udgangspunkt i emnerne; Følelser og selvværd, Mad og måltider, Leg, bevægelse og motion, Venner og fællesskaber samt Andre vaner og levemåder. 

#2 Aktiviteter med PULS i skoletiden – gevinsterne står i kø

PULS er et nyt bevægelsestiltag i udskolingen. Gevinsterne ved mere bevægelse i skolen står ikke til diskussion, men hvordan kan det implementeres? PULS er et godt bud. I PULS-materialet findes en masse gode undervisningsmaterialer, der kan passes ind i en skolehverdag uanset skolens forudsætninger. Workshoppen er et mix af teori og praksis, og du kommer til at prøve aktiviteter inden for temaerne: LØB, BOLD, FITNESS OUTDOOR, KAMP og DANS. Du vil kunne forvente en introduktion og afprøvning af legende aktiviteter med forskellig intensitet, hurtig igangsætning og har fokus på lige deltagelsesmuligheder. Du vil blive introduceret til pædagogiske og didaktiske greb til at få dine elever til at bevæge sig samt få indblik i erfaringer fra skoler, der kører PULS og råd til implementering på din skole.

#3 Skolernes Motionsdag – få inspiration til jeres motionsdag

Få inspiration til Skolernes Motionsdag på din skole. Skolernes Motionsdag startede i 1982 og er derfor også blevet en stærk tradition på langt de fleste skoler i Danmark (ca. 98 %). I 2024 evaluerede vi Skolernes Motionsdag. På baggrund af denne, vil vi gerne fortælle om de små som store virkemidler man kan skrue på, for at skabe en motionsdag med fokus på fællesskaber med lige deltagelsesmuligheder for alle. Du får konkrete forslag til organisering, aktiviteter og kreative indspark, der understøtter en motionsdag, som styrker hele skolens fællesskab. 

#4 Medlem+ – et fordelsprogram for de danske skoler

Medlem+ er et tiltag fra Dansk Skoleidræt, som giver skolerne en lang række fordele, fx rabatter på kurser, rabat på deltagelse i DM’er, før-tilbud til skoler om gratis kurser, mulighed for at blive fyrtårnsskole og meget mere. Der er altså både kroner at spare og viden at hente.

Mulighederne med Medlem+ er mange, men vi lytter også til skolerne, og sammensætter vores pakke ud fra behov og ønsker. Vær med her, hvis du er nysgerrig på at vide mere om dine muligheder for at blive en del af Dansk Skoleidræts fordelsprogram Medlem+.

#5 Legens kraft: Styrk børns udvikling og trivsel gennem aktiv leg

#5 Legens kraft: Styrk børns udvikling og trivsel gennem aktiv leg

Leg er en grundlæggende del af børns udvikling, trivsel og læring. I denne workshop dykker vi ned i, hvordan leg kan bruges aktivt til at styrke bevægelse, fællesskab og inklusion i skolen og skolefritidsordningen. Med udgangspunkt i materialer som Legepatrulje, Bevægelse sammen ud i livet og FritterSport får du inspiration til konkrete aktiviteter, der motiverer børn til leg og bevægelse i hverdagen. Vi afprøver lege, deler erfaringer og drøfter, hvordan leg kan blive en naturlig del af børns skoledag – både i frikvarteret, undervisningen og skolefritidsordningen.

det var fedt

Det gik du glip af på sidste års inspirationsdag

I 2024 fik 120 deltagere fra hele landet inspiration på en dag spækket med spændende workshops og interessante oplæg.

Gå ikke glip af dette års udgave af den spændende konference.

Kurv (0)

Din kurv er tom

Subtotal
0 kr.

Søgning