Forside/ /Køn og idræt: Er der plads til alle i idrætsundervisningen?

IdrætsfagetNyheder

31. marts 2025

Køn og idræt: Er der plads til alle i idrætsundervisningen?

Der kan være udfordringer forbundet med at få elever, der ikke identificerer sig med deres medfødte køn, til at være en del af idrætsundervisningen. Dansk Skoleidræt kontaktes af idrætslærere, der vil rådføre sig på området, så her kommer vores bud på, hvordan man kan håndtere kønsproblematikken.

Hvad gør man som idrætslærer, når en elev ikke identificerer sig med det køn, de er blevet tildelt ved fødslen og derfor er udfordret i deltagelsen i idræt? Hvordan håndterer vi de situationer i idrætstimerne, og er noget mere rigtigt end andet?

Lad os først prøve at spole tiden lidt tilbage til filmen ”Busters verden”. Forestil jer, hvordan idrætslæreren spillet af Ole Thestrup ville reagere, hvis Buster havde sagt, at han hellere ville deltage i gymnastik med pigerne i stedet for at spille fodbold og lære tricks som Kevin Keegan?  

Så kan det godt være, at idrætslærerens ansigt ville få samme farve, som hans meget ikoniske og tætsiddende træningsdragt.

Det er mere end 40 år siden, og dengang var der ikke samme opmærksomhed på kønsidentitetsforhold, som der er i dag. Derfor er det heller ikke utænkeligt, at nutidens Buster kan finde på at komme med en sådan udmelding. Og har vi så et klart og entydigt svar? Umiddelbart nej, for det er mere komplekst end som så.

Tag dialogen på skolen
Dansk Skoleidræt har nogle konkrete bud på, hvordan man kan imødekomme problemstillingen i idrætsundervisningen.

  • Tag stilling på skolen og forhold jer til emnet og evt. konkrete problemstillinger, så det ikke bliver den enkelte lærers eget ansvar.
  • Børn og unge med variationer i deres kønsidentitet vil gerne deltage i idræt på lige fod med deres jævnaldrende. Det er derfor vigtigt, at man laver inkluderende idrætsundervisning og skaber en inkluderende kultur, der medvirker til gode idrætsoplevelser.
  • Sæt rammer for sprogbrug, og skab et trygt idrætsmiljø.
  • Skab mulighed for at deltage på blandede hold, hvor kønsopdeling ikke er i fokus. Prioriter aktiviteter, der fremmer samarbejde og fællesskab.
  • Afdæk, hvor stor en rolle fysisk styrke og udholdenhed spiller i de enkelte aktiviteter. I aktiviteter hvor disse faktorer ikke er afgørende, kan hold sammensættes mere fleksibelt og blandes på tværs af køn.

Det lyder måske ligetil, men det er det ikke nødvendigvis. Det vigtigste i snakken er at huske, at alle er forskellige og ikke kan behandles ens. Involver derfor eleverne i dialogen for at sikre, at deres stemme bliver hørt og respekteret.

Og så til det store spørgsmål: Har I på jeres skole taget stilling til køn og idræt eller haft en drøftelse omkring kønsidentitetsforhold?

Vi ved, at Ole Thestrup ikke havde taget stilling til ovenstående, og det var nok heller ikke drøftet på lærerværelset, men en opfordring herfra er at tage snakken på jeres skole, så I er fælles i jeres holdninger og muligheder omkring denne aktuelle udfordring.

Relaterede nyheder

Idrætsfaget
Nyheder

Nyt princip for badning efter idræt

Søgning