Terning og tegn

Jeg er interesseret
 • Få ugens øvelse

  Vi udsender hver uge en øvelse, der kan bringe bevægelse ind i din undervisning. Brug den til inspiration og påmindelse om bevægelsen. Abonner her helt gratis!

  Ugens Øvelse
 • Brug vores gratis materialer!

  Dyk ned i Sæt Skolen i Bevægelses skatkiste med inspiration og materialer. Vi har mere en 150 konkrete øvelsesforslag til alle trin og fag. Mange af dem har en lille introfilm og arbejdsark. Besøg "Bevægelsesfabrikken", hvor dine elever kan skabe skøre og aktive film, som alle kan bevæge sig til. Eller involver de ældste med "Bevæg udskolingen!" - Find det hele her!

  Inspiration og materialer
 • Book et kursus

  Sæt Skolen i Bevægelse kommer ud på din skole og laver kursus for hele personalet. Boost den fælles mission og få lette værktøjer til at lykkes med bevægelsen! Læs mere om vores kursustilbud!

  Kurser

Der arbejdes i små grupper på 3-5 elever pr. hold. Hver gruppe har en base (markeret med 4 markeringsbaser eller kegler) med papir, blyant og skriveunderlag. I midten af lokalet placeres et antal lommeterninger, der svarer til antallet af grupper, med de valgte tegn.

NB: Har man ikke lommeterninger, kan almindelige terninger sagtens bruges - og så får hver enkelt gruppe et arbejdsark, der viser, hvad terningens øjne repræsenterer - f.eks.:

1) Punktum .
2) Komma , 
3) Spørgsmålstegn ?
4) Udråbstegn !
5) Kolon :
6) Anførselstegn "

På skift skal en person fra hver gruppe komme til midten og kaste med lommeterningen, som afgør hvilket tegn, der skal arbejdes med. På vej til midten kan der med fordel være indlagt forhindringer fx slalomløb, hinke baglæns, gadedrengehop eller lignende.

Tilbage i gruppen fortæller eleven tegnet, og gruppen taler om alt, hvad de kender til dette tegn. Herefter formulerer gruppen i fællesskab en sætning, hvor tegnet indgår mindst én gang.

Læreren definerer, hvor længe øvelsen kører. Når tiden er gået, præsenterer grupper evt. deres resultat for de øvrige grupper.

Variationer

Øvelsen her har et utal af variationsmuligheder i forhold til fagfagligt indhold i dansk eller i andre fag.

En alternativ version kunne være at arbejde med ordklasser  og bruge lommeterningen til det - evt. frem mod afgangsprøverne i dansk.

I et fag som matematik kunne terningernes sider repræsentere forskellige regnearter, der skal arbejdes med.

Download hele øvelsen som PDF her.

Evaluering af øvelsen og tegn på læring

Øvelsen her kan både bruges som introduktion eller som evaluering af et grammatikforløb med tegnsætning.
Øvelsen kan bruges og tilpasses til samtlige klassetrin; både på opgaveform og krav til hvert "slag" med terningen. Terningens sider og værdier kan med fordel også skiftes ud undervejs, så tegnsætningen f.eks. erstattes af sætningsanalyse (udsagnsled, grundled, genstandsled osv.)