Kemibingo

Jeg er interesseret
 • Få ugens øvelse

  Vi udsender hver uge en øvelse, der kan bringe bevægelse ind i din undervisning. Brug den til inspiration og påmindelse om bevægelsen. Abonner her helt gratis!

  Ugens Øvelse
 • Brug vores gratis materialer!

  Dyk ned i Sæt Skolen i Bevægelses skatkiste med inspiration og materialer. Vi har mere en 150 konkrete øvelsesforslag til alle trin og fag. Mange af dem har en lille introfilm og arbejdsark. Besøg "Bevægelsesfabrikken", hvor dine elever kan skabe skøre og aktive film, som alle kan bevæge sig til. Eller involver de ældste med "Bevæg udskolingen!" - Find det hele her!

  Inspiration og materialer
 • Book et kursus

  Sæt Skolen i Bevægelse kommer ud på din skole og laver kursus for hele personalet. Boost den fælles mission og få lette værktøjer til at lykkes med bevægelsen! Læs mere om vores kursustilbud!

  Kurser

Øvelsen udføres udendørs eller i et klasselokale. Midt i lokalet står en cirkel med 10 stole eller et stort bord, fx bord/bænkesæt udendørs. Under hver stol er opklæbet et navn på et stof, fx: vand, ilt, salt osv.
I en stor rundkreds uden om stolene er placeret 10 kegler og under keglerne ligger ligeledes kort med navne på stoffer. Leges det i skolegården, kan disse kort hænges op på mure, træer eller andet, der omkranser bord/stole i midten.

På elevernes bingokort står alle kemiske formler på stofferne. Eleverne vælger et startsted, kigger på det kort, der er på enten stol eller kegle og eleverne skal parre stofnavn med den kemiske formel for samme stof. Navnet skrives ned ud for formlen på  bingokortet. Så står hver elev og får øjenkontakt enten en klassekammerat ved stolene/væggene/kegle. Når de har øjenkontakt og er klar, skal de bytte plads og parre et nyt stofnavn med en kemisk formel, få øjenkontakt igen og bytte plads. Der er en fanger eller to, der gerne må fange, når nogen bytte plads. Fanges nogen, så får fangeren den fangede elevs kort og den, der er blevet fanget, skal nu være fanger. 

 

Variationer

Hvis der ikke er stofnavne nok til alle elever, kan eleverne være sammen i par. Her kan man også styrke de svageste elevers faglighed ved at parre dem med fagligt stærke elever.

Andre hovedemner for bingolegen kunne være:

Organisk kemi: Ethen, ethan, ethanol, methanol, propanol, alkohol, metan. 

Ioner: Na+ = natriumion, Cl- = chloridion

Grundstoffer: Billeder under kegler og stole af typiske ting, der indeholder stoffer fra det periodiske system: fx et brillestel (titamium), dykkeflasker (ilt) osv. Grundstofferne i disse ting er skrevet på bingokortet.

For mindre elever kan det være helt andre emner: fx Rummet eller dinosaurusser.

Under keglerne ligger billeder af ting fra rummet: Astronaut, satellit, planeter, rumsonder mv. Navnene står på bingokortene.
Eller billeder af dinosaurusser og på bingokortet står navnene på de forskellige arter der er afbilledet.