Kaptajn Jespersen gymnastik

Jeg er interesseret
 • Få ugens øvelse

  Vi udsender hver uge en øvelse, der kan bringe bevægelse ind i din undervisning. Brug den til inspiration og påmindelse om bevægelsen. Abonner her helt gratis!

  Ugens Øvelse
 • Brug vores gratis materialer!

  Dyk ned i Sæt Skolen i Bevægelses skatkiste med inspiration og materialer. Vi har mere en 150 konkrete øvelsesforslag til alle trin og fag. Mange af dem har en lille introfilm og arbejdsark. Besøg "Bevægelsesfabrikken", hvor dine elever kan skabe skøre og aktive film, som alle kan bevæge sig til. Eller involver de ældste med "Bevæg udskolingen!" - Find det hele her!

  Inspiration og materialer
 • Book et kursus

  Sæt Skolen i Bevægelse kommer ud på din skole og laver kursus for hele personalet. Boost den fælles mission og få lette værktøjer til at lykkes med bevægelsen! Læs mere om vores kursustilbud!

  Kurser

"Ret Ryggen! Og De skal se, hvor humøret ryger til vejrs, viljen skærpes, og alt vil glide, som det var smurt. I ønsker jo ikke at være kagekoner eller ormstukne og mølædte personer med stive knæ, diskusprolapser og blodpropper. Altså må I gøre et stykke arbejde hver dag for at holde jer i form!"

Ordene er Kaptajn I.P. Jespersens. I en halv menneskealder sørgede han for, med sin sprudlende energi og handlekraft, at holde familien Danmark tryllebundet til radioens morgengymnastik. Han var en ildsjæl, der på alle måder levede op til sit motto om en sund sjæl i et sundt legeme.

Læreren introducerer eleverne for Kaptajn Jespersen og hans samtid. Eksempelvis kan I finde flere videoer på youtube hvor han viser gymnastik fra 1930'erne.

Gennemprøv følgende program med eleverne, der alle har en stav eller en stok.

Citér efterfølgende tekst med myndig stemme og rank ryg:

"Vi kalder nu på alle de modløse, de trætte, de sløje og sløve, og de hvis legeme har svigtet, og så vil vi begynde på dette opbygningsarbejde! Det står urokkeligt fast, at den der vil gøre sig håb om at bevare sin form og spændstighed op gennem årene, han må hver dag omhyggeligt røgte og pleje sit legeme. Jo ældre man bliver, desto større krav stilles der i så henseende, jeg opfordrer dem da til, mine herrer, sammen med os at gøre deres træningspligt! Fat staven!"

Første øvelse
Saml hælene og før armene fremad, så staven står i pandehøjde.
Ryggen rank og De svinger benene fremad, op, skiftevis venstre og så højre, husk at ranke dem og således fortsætte bensvinget fremad, idet De anstrenger dem for at holde det ben, De står på absolut strakt, vristen bøjet på det svingende ben, ryggen rank, skuldrene sænkede og staven stadig i pandehøjde. Læg så kræfterne i og De føler da en virkningsfuld strækning i de forkortede hasemuskler. Og sådan skal hver bevægelse have en ganske bestemt anatomisk hensigt.
Holdt!

Så tager vi et hvileåndedræt! Det består i, at vi fører de strakte arme fremad op og udspiler brystkassen til dybest mulig indånding, før de strakte arme udad ned, sænk staven langs ryggen under dybest mulig udånding, og det gentager vi så længe, vi føler trang til det, på en naturlig måde.

Anden øvelse
Vi skiller vores fødder, bøjer armene med staven mod brystet, sænker skuldrene. Vi lader kroppen falde frem, og samtidig strækker vi armene frem, her står vi og trykker kroppen ned og trækker armene op i små ryk og nyk, for at stille krav til de slappe ryg- og skuldermuskler. Vi bøjer så kroppen bagover, idet vi samtidig bøjer armene som en ro-bevægelse, hovedet føres godt tilbage. Vi strækker armene op og bøjer igen og strækker anden gang og derefter tre træk bagud opad med de strakte arme, idet hovedet følger armenes bevægelse. Således vil De fortsætte så mange gange, som De føler trang til det, og som De magter. Øvelsen hjælper de tusinder af danske mænd, der bærer arbejdets slidmærke i deres krop, ikke mindst i ryg og bryst, fordi de dagligt arbejder i ensidige foroverbøjede bevægelser og sidder i ensidige foroverbøjede arbejdsstillinger, uden af gøre alvorligt forsøg på gennem daglig rationel træning at råde bod herpå. Det må blive anderledes! Holdt! Vi slutter øvelsen, samler hælene, staven ned foran, så er der god tid til at tage fine åndedræt for at tilfredsstille legemets åndedrætstrang.

Tredje øvelse
Vi samler hælene, de strakte arme føres fremad op, hænderne glider ud mod stavens ender, og staven anbringes på baghovedet. Nu står De da her rank og rejst, med sænkede skuldre og ikke flere muskler spændt end den gode holdning kræver. Så kaster De kroppen fra venstre til højre, sidebøjning til venstre, og et kast over til sidebøjning til højre, og således vil De fortsætte fra side til side. I det lodrette plan skal De have hovedet godt tilbage mod staven, og når De magter det, så efterhånden hurtigere tempo men større nøjagtighed, ikke stoppe åndedrættet. Suppler disse sidekast med langsomme kropsvridninger til venstre, og når vridningen er størst skal sidekastene være dybest. Kniber det med at holde balancen, da skiller De fødderne lidt. Vi drejer så kroppen langsom til højre side, idet vi fortsætter disse sidekast, hovedet drejes med og De ser dem tilbage. Fortsæt så, men ikke give efter, fordi de føler småskavanker. Du skal være hård mod dig selv og stadig stille større krav til dig selv, kun da bliver det selvtræning og selvtugt. Holdt! Staven ned foran og så hvileåndedræt som før, som det måtte passe Dem. Men ikke noget kunstigt opstyltet åndedrætssystem, men et naturligt, regelmæssigt og fuldstændigt åndedræt.

Fjerde øvelse
Vi skiller fødderne, fører de strakte arme fremad op, lad hænderne glide ud imod stavens ender, sænke dem og anbring dem tværs over skuldrene. Vi står her rank og rejst med skuldrene sænkede. Vi drejer kroppen til venstre side og venstre arm skråt bagud op, højre arm skråt fremad ned og trygger så til bunds med højre hånd og bruger staven som vægtstang og ved hjælp af den føres vridningen til bunds. Men giv Dem nu tid til at forstå, at vi skal stå fast på begge fødders flade og knæene skal holdes strakte, hovedet skal holdes stille med blikket rettet lige frem, kun kropsstammen skal drejes. Vi drejer kroppen til modsat side, nu er det højre arm, der er skråt bagud op, og venstre skråt fremad ned, og I trykker nu til bunds på staven med den venstre hånd, og således fortsætter De vridningen i langsomt tempo fra side til side. De bliver stående i hver vridning, og ved hjælp af tre træk føres bevægelsen til den yderste grænse. Det er den sidste millimeter, der er gymnastik i. Hvert træningsminut af den art er et skridt fremad mod øget styrke, øget sundhed og øget velvære. Hvor mange gange De skal gentage denne såvel som de andre øvelser, ja det retter sig fuldstændigt efter deres konstitution og temperament, men det skal virke - på den anden side ikke overanstrenge sig. Overtræning er værre end ingen træning. Holdt! Vi samler hælene, staven ned foran og vi tager de obligatoriske hvileåndedrag.

Femte øvelse
Vi skiller fødderne, kører de strakte arme frem, så staven er i pandehøjde, sænke skuldrene, ikke stå anspændt eller anstrengt, bøj så ned i knæene uden af løfte hælene, stræk armene med staven langt frem, for at afbalancere kroppen. Og så runder vi ryggen og sædet ned mod gulvet, i små hug og træk og stød, derefter strækker vi knæene, og samtidig sænker vi staven. Fortsæt nu selv denne dybe knæbøjning- og strækning, idet De fører bevægelsen til den absolut yderste grænse. Det vil styrke de muskler og bånd, der omgiver leddene. Morgengymnastik af denne art er et godt grundlag for en fornuftig og virkningsfuld selvtræning. Det skal nok i det lange løb kendes både på legeme og sjæl.

Et meget vigtigt supplement er den daglige hudpleje, det daglige bad / afvaskning, hvilken form De nu vil vælge. Personlig renlighed og velplejethed er en kilde til personligt velvære.

Slut af med at sige: "Mens sana in corpore sano - en sund sjæl i et sundt legeme" - et af Jespersens mottoer.

Elever og lærere kan sammen vurdere, om Kaptajn Jespersens indsats stadig kan spores i dag.

 

Variationer

Del eleverne ind i mindre grupper og lad dem finde på forskellige gymnastikøvelser. Lad grupperne lave morgengymnastik med de andre elever som start på hver historietime, eller foretag øvelserne til morgensamling med skolens andre klasser.