Alle Mann an Deck

Jeg er interesseret
 • Få ugens øvelse

  Vi udsender hver uge en øvelse, der kan bringe bevægelse ind i din undervisning. Brug den til inspiration og påmindelse om bevægelsen. Abonner her helt gratis!

  Ugens Øvelse
 • Brug vores gratis materialer!

  Dyk ned i Sæt Skolen i Bevægelses skatkiste med inspiration og materialer. Vi har mere en 150 konkrete øvelsesforslag til alle trin og fag. Mange af dem har en lille introfilm og arbejdsark. Besøg "Bevægelsesfabrikken", hvor dine elever kan skabe skøre og aktive film, som alle kan bevæge sig til. Eller involver de ældste med "Bevæg udskolingen!" - Find det hele her!

  Inspiration og materialer
 • Book et kursus

  Sæt Skolen i Bevægelse kommer ud på din skole og laver kursus for hele personalet. Boost den fælles mission og få lette værktøjer til at lykkes med bevægelsen! Læs mere om vores kursustilbud!

  Kurser

Lad eleverne stå med lidt plads imellem hinanden med front mod læreren/”kaptajnen”. Inden øvelsen starter, gennemgås de forskellige kommandoer og bevægelser for eleverne – gerne visualiseret via projektor. 

Det her vigtigt at tydeliggøre for eleverne, at de skal udføre den ordre, de hører og ikke nødvendigvis den ordre, de ser udført. Kør et par prøverunder hvor alle kommandoer kommer i spil. Sig handlingerne med tempo – i en vilkårlig rækkefølge med front mod kaptajnen:

- ”Alle Mann an Deck!”: Eleverne står ret og gør honnør med højre/venstre hånd.

- ”Klettert in den Seilen!”: Eleverne går med høje knæløftninger på stedet, mens der laves klatrebevægelser med armene.

- ”Achtung! Der Feind!”: Eleverne sætter sig i hug med hænderne foldet oven på hovedet.

- ”Macht das Deck sauber!”: Eleverne sætter sig på knæ og laver cirkelbevægelser med hænderne mod gulvet.

- ”Schnell ins Rettungsboot!”: Eleverne springer op på deres stol eller bord så hurtigt som muligt. Alternativt en makkerkommando, hvor 2-3 elever skal finde sammen og løfte den anden/tredje person fra gulvet.

- ”Friert!”: Eleverne ”fryser” – og står helt stille (uanset kropsstilling).     

En elev er ude af legen, hvis:
- han/hun er den sidste, der udfører ordren
- han/hun udfører en forkert handling
- han/hun er sidste mand/kvinde i redningsbåden (oppe på stolen med begge fødder)

Som kaptajn kan man med fordel øge eller sænke tempoet mere eller mindre og derved variere sværhedsgraden. En lille ”krølle” på legen er også at give en ordre, men vise en anden. Fokus er på lytning og sproglig forståelse.

Sig handlingerne med tempo. En elev er ude, hvis han/hun er den sidste til at udføre handlingen, udfører en forkert handling, hvis der er i en redningsbådssituation ikke er nok elever til, at det går op.
Alternativt kan eleven udføre en fysisk øvelse – f.eks. englehop – eller skrive en sætning med et af substantiverne (navneordene) fra den pågældende ordre i sit hæfte eller på computeren – og derefter være fuldt med i legen igen.

Variationer

- Lad eleverne i teams eller grupper på 4-5 ”dyste” i de forskellige kommandoer.

- Lad kommandoen ”Schnell! Ins Rettungsboot” være en makkeropgave, hvor man skal finde sammen 2-3 mand og løfte en op i fællesskab. Bruges kommandoen sådan, er det den person, der ikke når at finde sammen med andre i en redningsbåd, der er ude af legen.

- Find selv på endnu flere ordrer til legen.

Øvelsen er inspireret af en række kursusøvelser til den tidlige sprogstart af Troels Gannerup Christensen, Pædagogisk konsulent ved CFU, University College Lillebælt