Bevægelsesjulekalender får 230.000 elever op af stolen

December er fyldt med bevægelse på landets skoler. Dansk Skoleidræts bevægelsesjulekalender med små aktive pauser til hver skoledag åbnes på 1.456 skoler. Den succes håber Dansk Skoleidræt kan bidrage til at fremme skolernes aktive vaner, så motivationen holdes oppe hele skoleåret.

29. november 2021

Hvis man troede, at december kun er lig med pebernødder og stillesiddende julehygge på landets skoler, så kan man godt tro om. Julemåneden er nemlig en af årets mest aktive af slagsen.

Dansk Skoleidræts gratis bevægelsesjulekalender er således et populært indslag og en en fast del af langt de fleste skolers juletraditioner. 11.500 klasser fra 1.456 skoler, heriblandt 28 udenlandske, har bestilt kalenderen i 2021 og kan se frem til en aktiv julemåned. Det svarer til, at 230.000 elever får ekstra variation ind i hver skoledag i december.

Det er ottende år i træk, at Dansk Skoleidræt udgiver en bevægelsesjulekalender.

- De senere år har tilslutningen blandt landets skoler vokset markant, og antallet af udsendte julekalendere er fordoblet. Det er en juletradition, vi er enormt stolte af at have skabt. Ikke mindst fordi det er så vigtigt at holde elevernes motivation for at bevæge sig ved lige – også på de tider af året, hvor alt muligt andet frister, siger Annette Borch, projektleder i Dansk Skoleidræt.


Opnå fælles sprog om bevægelse

Bag lågerne gemmer sig til hver skoledag i december små videoer med bevægelsespauser– de såkaldte brain breaks. De kan give et tiltrængt afbræk i undervisningen, som både er gavnligt for elevernes læring og trivsel. De daglige brain breaks er delt op i fire kategorier: Koncentration og opmærksomhed, Puls, Tillid og Samarbejde samt Koordination. Tanken er, at klassen i fællesskab sætter nogle ord på, hvilken kategori der er på spil den enkelte dag og på den måde opnår et fælles sprog om bevægelse.

- Vi ved, at det er vigtigt at få italesat, hvad bevægelse i undervisningen er. At det er andet og mere end høj puls og røde kinder. På den måde får elever og lærere en mere nuanceret forståelse for bevægelse, som også er vigtig resten af skoleåret, når motivationen skal holdes ved lige, og der løbende skal findes på nye bevægelsesaktiviteter, siger Annette Borch, projektleder i Dansk Skoleidræt.


- Bevægelsesjulekalenderen er en let måde at få lidt ekstra bevægelse ind i undervisningen. Nogle lærere og pædagoger gør det allerede meget, men der er også dem, der har brug for inspiration til opgaven, og det er helt fair. Vi håber, at kalenderen kan bidrage til en større forståelse af, hvad det egentlig giver lige at komme op at stå og få kroppen med i undervisningen. Det kan forhåbentlig også give smag for endnu mere aktivitet på den lange bane, hvilket er et centralt element for at skabe en varieret og motiverende skoledag, siger Annette Borch.

Læs mere om julekalenderen