Dansk Skoleidræt ønsker alle en glædelig jul og et godt nytår

Et spændende 2021 rinder ud. Et år, hvor corona fortsat satte sit præg på skolerne, men hvor Dansk Skoleidræt naturligvis lagde sig i selen for fortsat at inspirere til en skoledag fyldt med idræt og bevægelse. Vi har fundet nogle af årets højdepunkter frem i ord, billeder og video.

21. december 2021

Sammen i bevægelse
2021 har i den grad stået i samarbejdets tegn. I starten af året lanceredes det store samarbejde ”Sammen i bevægelse”, hvor Dansk Skoleidræt sammen med bl.a. DR, DIF, DGI og Firmaidrætten skabte en række bølger af bevægelse for danskerne henover 2021. Dette bl.a. som en reaktion på en tid, hvor corona pressede os alle både fysisk og mentalt og udfordrede mulighederne for et aktivt liv i fællesskab. Det startede med bølgen ”Danmark går sammen” med fokus på gang over hele landet.

Siden fulgte bølgen ”Alt tæller”, hvor det såkaldte bevægelsesbatteri udkom som en slags stor aktivitetsdatabase, hvorfra man hver især kunne sammensætte sin helt egen liste med 10 udfordringer ud fra et katalog med hundredvis af øvelser på alle niveauer – heriblandt en masse rettet mod skolerne. ”Sammen i bevægelse” satte også fokus på danseglæde med bevægelsesbølgen ”Dans Danmark”, og under sommerens OL var der fuld fokus på leg under titlen ”Lad legene begynde”.

Den helt store kulmination på samarbejdet kom i uge 41 med ”Danmarks Motionsuge”. Her blev der oprettet en række arrangementer på siden www.danmarksmotionsuge.dk, der gav danskerne mulighed for at prøve både nye og kendte måder at bevæge sig på – der var mere end 2.000 begivenheder i alle afkroge af landet. Dansk Skoleidræt opfordrede landets skoler til at sætte hele uge 41 af til at arbejde med sundhed og bevægelse, og som inspiration til planlægningen, blev der samlet et komplet ugeskema med aktiviteter.

Sideløbende med bølgerne i ”Sammen i bevægelse” fandt den store bevægelsesstafet sted, hvor sportsfolk, frivillige i idrætsforeningerne og andre ildsjæle blev hædret for deres arbejde med at bevæge deres medmennesker. Stafetten kom også flere gange til skolens verden – bl.a. til Horsens, hvor indskolingsleder på Østerhåbskolen Camilla Daugaard blev hædret for sit store arbejde på området:


Skolernes Forårsmotionsdag
I foråret lancerede Dansk Skoleidræt på baggrund af en politisk aftale Skolernes Forårsmotionsdag som en helt ny dag med fokus på trivsel og klassefællesskaber - ikke mindst som modsvar til måneders corona-undervisning bag en skærm og venner på afstand. Frontfigur i kampagnen for det nye initiativ var sangeren Thomas Buttenschøn:


75-års jubilæum: Festlig fejring med aktiviteter for høj og lav

Den 28. september 2021 var en historisk dato for Dansk Skoleidræt. Her kunne man fejre, at det var præcis 75 år siden driftige repræsentanter fra skolens organisationer trådte sammen for at oprette organisationen. Den runde dag blev fejret på selve datoen med en reception i Nyborg og med udgivelsen af et 56-siders jubilæumsmagasin med bl.a. en tidsrejse i Dansk Skoleidræts historie.


Fejringen stoppede dog ikke her, for jubilæet indeholdt ikke mindst en række lokale jubilæumsaktiviteter for landets skoleelever. Det indbefattede alt fra vandaktiviteter i Nordsjælland, over atletik på Bornholm og i Østjylland, til stor foreningsfestival i det nordjyske. Lokale fejringer som viste den mangfoldighed i udbuddet af aktiviteter, som gennem 75 år har været et kendetegn for Dansk Skoleidræt.


Danmarks største motionsevent

I oktober var det så den originale motionsdags tur. Skolernes Motionsdag vakte atter glæde og begejstring, og 939 skoler med over 315.000 børn registrerede deres deltagelse i et nyt rekordforsøg. Det tal gør faktisk begivenheden til den største motionsevent herhjemme. Rekordforsøget gentages i 2022, hvor Skolernes Motionsdag fylder 40 år.

Skolernes Motionsdag var i 2021 en del af føromtalte ”Danmarks Motionsuge”, og det betød bl.a. at den populære opvarmningsdans var blevet udviklet med trin fra dansebølgen, og at DR på dagen sendte live fra Trongårdskolen i Lyngby, hvor opvarmningsdansen blev udført med næsten 700 elever.Bevægelsesjulekalender er utrolig populær

Her sidst på året har Dansk Skoleidræt skabt en tradition for, at december ikke kun er lig med pebernødder og stillesiddende julehygge på landets skoler. Julemåneden er derimod en af årets mest aktive af slagsen, hvor Dansk Skoleidræts bevægelsesjulekalender med små aktive pauser til hver skoledag bliver åbnet. Det gjorde den af hele 11.500 klasser repræsenterende små 1.500 skoler. Det svarer til, at 230.000 elever har fået ekstra variation ind hver skoledag i december. Og da hjemmeskolen atter blev en realitet fra og med den 15. december, handlede Dansk Skoleidræt hurtigt og fik de resterende skoledages aktiviteter tilpasset til at kunne fungere ”sammen på afstand”.

Dansk Skoleidræt ønsker alle en glædelig jul og et godt nytår. Vi glæder os 2022 og til at give jer endnu et bevægende år. 
I 2022 kan I bl.a. glæde jer til nye kurser, en ny aktivitetsdatabase, resultater fra nye undersøgelser og en fest uden lige, når vi fejrer Skolernes Motionsdags 40-års jubilæum. Det bliver godt!

Juleferie hos Dansk Skoleidræt

Dansk Skoleidræts hovednummer er lukket for henvendelser fra 22. december. Vi er klar ved telefonen igen fra den 3. januar.