Fine fortællinger fra Skolernes Motionsdag

I tv, radio og aviser blev der fortalt hundredvis af gode historier fra Skolernes Motionsdag 2017, og mange medier betonede, at motionsdagen er en tradition, som stadig flere skoler varierer indholdet af.

18. oktober 2017

"Motionsdag med masser af aktiviteter", "Fra motionsløb til motionsdag", "Motionsdag er meget mere end løb". Mediernes overskrifter om Skolernes Motionsdag 2017 fangede præcis, hvad motionsdagen har udviklet sig til, siden den for 35 år siden blev grundlagt som De Fynske Skolers Motionsløb.

 

Godt 300 medieomtaler fik dagen, og i alt fra ugeaviser til landsdækkende tv-stationer berettede man om de mange forskellige aktiviteter, som var med til at give elever over hele landet en dag med glæde, bevægelse og fællesskab.

 

At netop mangfoldigheden og fællesskabet styrker børns trivsel, pointerede studievært Ask Rostrup i DR Nyheders indslag om Skolernes Motionsdag, hvor man havde besøgt Stilling Skole, der havde arrangeret en dag med bl.a zumba og kropsbasis-træning for alle skolens elever på tværs af årgange. En glimrende ide, forklarede den forsker, som også medvirkede i indslaget, og med udgangspunkt i sit forskningsprojekt om børns bevægelse og trivsel kunne fortælle, at netop fællesskab styrker motivation og trivsel hos eleverne.

 

 

 

Se DR Nyheders indslag om Skolernes Motionsdag

 

På Aarupskolen på Fyn bød Skolernes Motionsdag også på en række forskellige aktiviteter, og TV 2 Fyn var med, da idrætslærer Anne Grethe Sø Nørlev Jensen varmede eleverne op til en dag med blandt andet folkedans og bordtennis med skolebøger. 

 

- Vi vil gerne lave en alsidig motionsdag, hvor der er mange forskellige aktiviteter, som børnene kan være med til. Og vi oplever, at det gør, at mange flere børn vil være en del af det. Vi har ikke nær så meget fravær, som vi plejer at have, forklarede Anne Grethe Sø Nørlev Jensen til TV 2 Fyn. 

 

 Thor Visby Hansen fra 5. B på Aarupskolen var da heller ikke i tvivl om, at det var en god ide at variere dagens indhold.

- Det var sjovt, at de lavede noget nyt i stedet for, at vi skulle lave det samme igen og igen, fastslog han.

 

Se indslaget fra TV 2 Fyn:

 

 

 

/p> 

 

 

 

 Fagbladet Folkeskolen fokuserede på fællesskabet, traditionen og variationen rundt om på skolerne under overskriften "Skolernes Motionsdag runder 35 år i fin form", og TV 2 Lorry besøgte Nørre Fælled Skole på Nørrebro, hvor skolen havde fulgt opfordringen fra Dansk Skoleidræt om at tænke motionsdagen sammen med idrætsfaget. Her bød dagsprogrammet på masser af kropsbasis-aktiviteter, og skolens ældste elever satte de yngre i gang med bl.a. at rulle, klatre og balancere.

 

  

 

Se indslaget fra TV 2 Lorry om Skolernes Motionsdag 2017 på Nørre Fælled Skole: 

 

 

 

Flere skoler valgte at lade de ældste elever lede aktiviteterne, og der er mange fordele ved at uddelegere ansvaret.

 

Det er godt at få lov til at prøve, og det er fedt, at vi får medbestemmelse. Det gør også, at vi er bedre forberedte, hvis vi skal til idrætseksamen, som Lasse Vrist fra 9. klasse på Harboøre Skole fortalte i en artikel i Folkebladet Lemvig.

 

TV2 Nyhederne viste, hvordan DGI's ungledere brugte Skolernes Motionsdag til at finpudse evnerne foran 900 elever på skoler i Holstebro. På Bindslev Skole i Nordjylland havde en forælder taget initiativ til en forhindringsbane, hvor elever bl.a. skulle glide, klatre og kravle i mudder, berettede TV 2 Nord, og på Bornholm blev de ældste elever fra Hans Rømer Skolen udfordret i bl.a. længdespring og stafet, fortalte den lokale tv-station.

 

I en artikel i Hedensted Avis udtrykte en af de lokale idrætslærere også tilfredshed med, at dagen havde udviklet sig. 

 

 - Tiden, hvor dagen begyndte med en løbetur kl. 9 og sluttede med efterårsferie ved målstregen, som da vi var børn, er slut. Og set med idrætslærerens briller er det fantastisk at skulle gentænke hele motionsdagen ved at tilbyde noget helt andet end tidligere, sagde idrætslærer Søren Nielsen fra Hedensted Skole, hvor man - ligesom på flere andre skoler - havde inviteret lokale foreninger til at præsentere forskellige idrætsaktiviteter på Skolernes Motionsdag. Det gav eleverne nye idrætsoplevelser, og Søren Nielsen var ikke i tvivl om, at det var med til at gøre dagen til mere end en endags-event. 

 

- Motionsdagen er noget, der kommer ind i klasseværelset senere i form af en succesoplevelse. Eleverne får udfordret sig selv og set, at de kan mere, end de tror, fortalte han til den lokale avis.  

 

Hvad er den allerstørste gevinst ved sådan en dag som i dag? spurgte studieværten på TV 2 Fyn Dansk Skoleidræts generalsekretær, Thomas Skovgaard, der var inviteret i studiet til et interview i anledning af dagen, og svaret lød: "Dagen samler os".  

 

For trods store forskelligheder i aktiviteter blev Skolernes Motionsdag 2017 - både ude på skolerne og i medierne - igen en god historie om glæde, bevægelse og ikke mindst fællesskab. På tværs af klassetrin, årgange og forudsætninger. 

 

Se interviewet med generalsekretær i Dansk Skoleidræt, Thomas Skovgaard, i TV 2 Fyn: