Junioridrætsledere bygger bro mellem skole og foreninger


6. marts 2015

Den tirsdag, hvor Idræt i skolen besøger Aarup Billardklub, er tingene noget anderledes, end de plejer at være. Klubben, der ellers kun har meget få ungdomsspillere, har i dag flere unge drenge ved hvert eneste bord i træningslokalet. Der stødes med stor koncentration efter keglerne på den grønne dug. Der bliver lagt taktik og snakket strategi for det næste stød, mens snakken også går livligt om andre emner. 

Valgfag i samarbejde med foreninger
Klubben har inviteret otte elever fra 7. klasse på Aarupskolen indenfor. De er fra det valgfag, som Aarupskolen kalder ”Kroppen på toppen”. Her har 35 elever fra 7.-9. klasse junioridrætslederuddannelsen på skemaet tre timer hver eneste uge gennem hele skoleåret. Gennem uddannelsen får junioridrætslederne en praktisk og teoretisk ballast, der gør dem i stand til at planlægge, udvikle og afvikle lege og aktiviteter og fungere som hjælpeinstruktører.

Læring gennem teori og praksis
Udover timerne på skolen skal eleverne også i praktik i en idrætsforening. Gennem ca. 20 praktiktimer skal de stifte nærmere bekendtskab med en idræt og samtidig udvikle sig i rollen som hjælpetrænere. Aarupskolen har hjulpet de unges praktikforløb på vej ved på forhånd at indgå samarbejde med række foreninger, og i år er det særligt de mindre sportsgrene, der er i fokus.
- Vi har indgået samarbejde med Aarup Billardklub, Vissenbjerg Skytteforening og skoleskak. Det er alle tre sportsgrene, der ikke har den store medlemstilgang og med mange medlemmer, der er oppe i årene, siger viceskoleleder på Aarupskolen Søren Jakobsen, der er initiativtager til valgfaget ”Kroppen på toppen”.
Han fortæller samtidig, at når skolen gør en indsats for at styrke elevernes interesse for ”nichesport”, så hænger det sammen med, at både billard, skydning og skak er aktiviteter, der understøtter elevernes læring.

Stort potentiale i junioridrætslederne
Det er ikke kun i Aarup Billardklub, at junioridrætslederne tager udfordringen op med ”trænerjobbet”. Hele året har de hjemme på skolen været hjælpetrænere i idræt på 3. klassetrin, og lige inden vinterferien var de med til at planlægge og gennemføre en idrætsdag for 5. og 6. klassetrin.
- Der er et utrolig stort potentiale i de unge mennesker, og de vokser meget med opgaven undervejs, siger Søren Jakobsen og opfordrer andre til at springe ud i et tættere samarbejde med det lokale foreningsliv.
- Der er meget for begge parter at hente, hvis man kan få nogle gode samarbejder op at stå. Det kan godt være svært at løbe i gang, men mit bedste råd er simpelthen at tage en snak med klubberne i lokalområdet. Måske er man så heldig, at ens kommune arrangerer en dag, hvor skoler og foreningerne kan mødes, ellers kan det være et initiativ, man kan foreslå, siger Søren Jakobsen.

Læs hele artiklen i det nye nummer af Idræt i skolen